Veranda - spatiu de relaxare

VerandaSpatiile exterioare (gen: verande, prispe, terase), atasate locuintei, joaca rolul unor refugii totale sau partiale. Ele trebuie privite ca niste extensii ale casei si, prin urmare, integrate in procesul de decorare. In majoritatea cazurilor aceste suprafete exterioare includ intrarile sau servesc ca puncte de legatura intre doua incaperi interioare. Alegerea obiectelor decorative trebuie sa se faca tinand cont in principal de faptul ca aceste "refugii" sunt foarte circulate, asadar decorul trebuie sa fie unul durabil.

 

Fostele sere horticole au devenit de-a lungul timpului gradini de vara si au capatat denumirea de verande. Aflate in prelungirea locuintei, acestea au, in prezent, statutul unor incaperi de zi si pot avea multiple utilitati: loc de luat masa, salon de zi, camera de lucru etc. Confectionate,  in general, din pereti de sticla, verandele reprezinta locul ideal pentru plantele iubitoare de lumina, oferind, prin intermediul peisajului vegetal creat, un spatiu relaxant si plin de caldura. Daca nu sunteti o persoana care sa beneficieze de timp pentru ingrijirea plantelor sensibile, alegeti plantele rezistente, usor de intretinut cum ar fi: filodendronul, feriga, cactusul care surprind prin diversitatea formelor si culorilor. Puteti intregi decorul prin adaugarea unor plante cu flori si la arbusti, precum orhideele, portocalul, curmalul, lamaiul si iasomia (din categoria plantelor cu tepi).

 

In privinta structurii, puteti opta pentru lemn, otel sau aluminiu. Pentru verandele de dimensiuni mari este recomandat sa folositi lemnul ca structura. Este mult mai pretentios decat celelalte materiale, trebuie intretinut in permanenta si tratat cu substante chimice pentru a preveni putrezirea, insa confera un aer calduros si asigura o atmosfera intima si placuta. Otelul este un material maleabil si poate fi folosit cu succes in cazul in care doriti sa realizati un design mai elaborat. Fiind oxidabil trebuie tratat impotriva ruginei. Usor si rigid, aluminiul se incadreaza perfect designului unei case contemporane. Inoxidabil, dar care conduce caldura, aluminiul asigura o buna izolare termica.

 

Veranda

Nu trebuie sa uitati ca interiorul verandei trebuie sa va asigure confortul dorit in oricare dintre anotimpuri. Iarna necesarul de caldura va fi asigurat prin montarea unor calorifere racordate la sistemul de incalzire existent in locuinta.Vara jaluzelele exterioare va vor proteja de arsita soarelui, fiind mai eficiente decat cele de interior. Este foarte importat sa asigurati in permanenta o buna aerisire a incaperii, astfel ca sistemul ales trebuie sa includa guri de aerisire pe fiecare parte a verandei.

 

In privinta mobilierului, alegerea acestuia se va face in fuctie de utilitatea pe care doriti sa o aiba veranda dvs.: daca spatiul este destinat intalnirilor intre prieteni, de exemplu, puteti opta pentru o masa joasa de forma dreptunghiulara, cu blat de sticla, inconjurata de cateva fotolii tapitate. 

 

 

www.incasa.ro

02.07.2008