Welwitschia mirabilis – una dintre cele mai vechi specii de plante

In zona desertica a Namibiei se gaseste una dintre cele mai vechi specii de plante. Este vorba despre Welwitschia mirabilis, o ramasița a florei de acum 100 de milioane de ani. Descoperita in anul 1860 de botanistului austriac Friedrich Welwitsch, planta este una extrem de rara.

Welwitschia mirabilis este considerata de cercetatori si una dintre cele mai rezistente plante de pe glob datorita modului in care rezista la temperaturile ridicate din desert. Impresionant este si faptul ca planta poate trai foarte mult,  intre 400 si 1500 de ani. In prezent exista cateva exemplare care au intre 1000 si 2000 de ani.

Welwitschia mirabilis este compusa din doua frunze in forma de panglica, care pot ajunge la dimensiuni de 3-4 metri, si un petiol cu radacini adanc infipte in sol. Frunzele se dezvolta in toate directiile de pe marginile superioare ale tulpinii, iar odata cu varsta se incretesc.

Florile acestei plante sunt grupate in conuri, foarte asemanatoare cu cele ale brazilor. Pe un individ se formeaza doar flori feminine sau doar flori masculine, iar inmultirea se realizeaza prin polenizare cu ajutorul insectelor. Pe timpuri, Welwitschia mirabilis era intrebuintata in alimentatie. Bastinasii consumau inima plantei care este gustoasa atat cruda cat si gatita. Aceasta adevarata "fosila vie" este astazi ocrotita prin lege. Cateva exemplare de Welwitschia mirabilis se gaseste si in Romania, in Gradina Botanica “Alexandru Borza” a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro