Acoperirea unui gard cu iedera

IederaIedera (Hedera sp.) este o planta care poate acoperi excelent un zid sau un perete. Atata timp cat este in locul potrivit si este bine gospodarita prin tunderi la intervale regulate de timp, aceasta planta vesnic verde, robusta si elastica va forma un bun fundal pentru cele mai multe aranjamente florale.

Construirea pas cu pas:

1. Pregatiti o portiune de pamant aproape de gard sau zid prin saparea solului pentru a inlatura buruienile si pietrele mari. Sapati adanc pentru a desteleni solurile grele, apoi presarati gunoi de grajd bine descompus pentru a imbunatati solul, acesta ajutand de asemenea la mentinerea umiditatii. Greblati la suprafata solului.

2. Desi iedera este vanduta de obicei cu un suport care sa-i sustina tulpinile revarsate, nu o vom plata in acest fel. Dezlegati cu grija toti lujerii de pe suport si indepartati ghiveciul in care ati cumparat-o.

3. O singura planta va acoperi cu usurinta un panou de gard de 1,8 metri patrati, asa ca plantati-o exact in mijloc. Sapati o groapa aproape de gard suficient de adanca pentru a putea cuprinde balotul de pamant scos din ghiveci. Scurmati fundul gropii pentru a afana solul.

4. Indepartati ghiveciul de plastic si pozitionati balotul de pamant cu radacini in groapa formata. Mentineti suprafata nivelului compostului adaugat la acelasi nivel cu restul solului. Presarati pamant in jurul balotului de radacini. Compactati-l cu mana sau usor cu cizma pentru a inlatura zonele cu aer ramase intre bulgarii de pamant.

5. Pentru a avea o arie cat mai mare a gardului acoperita cu iedera intr-un timp cat mai scurt, intindeti si imprastiati tulpinile de-a lungul bazei gardului. Incercati sa le impartiti in mod egal pentru fiecare parte, intinzand fiecare tulpina direct pe sol astfel incat sa fie in contact direct cu acesta.

6. Pentru a asigura fiecare tulpina sa dezvolte radacini pe toata lungimea confectionati cateva carlige cu bucla la capat cu care fixati la intervale regulate tulpinile lipite de sol. Aceastea vor sustine tulpinile ferm si vor preveni imprastierea lor de catre vant. Acoperiti portiunile de tulpina cu pamant lasand frunzele la suprafata.

7. Udati bine planta mama pentru a se aseza pamantul in jurul radacinilor, apoi udati intreaga lungime a gardului pentru a uda solul ce acopera tulpinile ingropate. In saptamanilor urmatoare repetati udarea in mod regulat.

8. Lastarii nu vor creste imediat asa ca va trebui sa avem rabdare. Se vor forma lastari de la fiecare insertie a fiecarei frunze. Iedera este o planta care se catara singura dar o putem ajuta prin legarea lastarilor cu clipuri de sarma prinse in gaurile gardului.

9. In cativa ani iedera va ajunge la varful gardului. Mentineti-o in forma dorita prin tunderea lastarilor rebeli. Aspersarea unui ingrasamant lichid foliar va asigura o crestere sanatoasa si puternica.