Alegerea ghivecelor in functie de tipul plantelor

Alegerea corecta a ghiveciului pentru planta este la fel de importanta ca si sursa de lumina potrivita si udarea corespunzatoare. Dar apar foarte multe intrebari referitoare la vasul potrivit: Plastic sau lut? Ce culoare? Cat de mare?

Aceste intrebari sunt mai mult sau mai putin importante. Daca ne intereseaza strict buna dezvoltare a plantei atunci conteaza materialul din care este realizat ghiveciul precum si dimensiunile acestuia.

Culoarea si modelul ghiveciului devin criterii de selectie atunci cand ne dorim ca acesta sa se integreze cat mai bine in decorul camerei. Pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa te gandesti mai intai ce fel de planta iti doresti. Tipul de planta impune in cea mai mare masura materialul din care ghiveciul este realizat.

Un vas din lut permite circularea aerului si a apei, facilitand uscarea pamantului din interior. Aceste ghivece sunt ideale pentru plantele care nu au nevoie de prea multa umezeala. Ghivecele din plastic nu lasa aerul sa circule prin fibrele substratului, ducand uneori la putrezirea radacinilor plantei. Aceste vase sunt ideale pentru plantele iubitoare de apa si umezeala.

Pentru ca plantele de apartament sunt in primul rand decoratoive, sunt preferate in mod special cele cu flori. In acest caz trebuie sa stii foarte bine care sunt caracteristiceile plantei pentru a alege ghiveciul perfect. In cazul cactusilor este mult mai usor, acestia se dezvolta bine in ghivece foarte mici, iar cele din plastic sunt ideale pentru ei. Atunci cand alegi ghiveciul ia in condiderare si marimea plantei. Plantele mari si cele cataratoare sau care atrana au nevoie de mai multa stabilitate. Aceste plante cresc foarte bine in ghivece de lut.

 Vasul se alege si in functie de tipul de radacina al plantei. Plantele cu radacini pivotante au nevoie de mai mult spatiu pe adancime, astfel ghivecele inalte fiind cele potrivite. In cazul plantelor cu radacini fasciculate, acestea se pot cultiva aproape in orice tip de vas. Radacinile subtiri, cu ramificatii egale, se dezvolta uniform in toate directiile si impanzesc egal substratul, de aceea isi gasesc oriunde spatiu suficient pentru dezvoltare.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro