Ghivece decorative din lut

Inca din cele mai vechi timpuri, din neolitic, omul s-a “jucat” cu lutul, focul si apa, devenind astfel un mic creator din mainile caruia au luat nastere opere de arta. Fiecare vas de lut ascunde in spate o munca istovitoare, multa indemanare, pricepere si multa dragoste pe care olarul o are pentru creatia sa.

Extrasa din locuri speciale, si de cea mai buna calitate, argila este udata cu apa si framantata pana cand lutul astfel pregatit poate fi modelat. Modelarea vasului necesita o foarte buna tehnica si o viteza de lucru mare, pentru ca lutul sa nu sa se usuce. Dupa modelare, vasele se pun la uscat timp de cateva zile dupa care acestea trec prin procesul de decorare si de ardere.

Vasele din ceramica aveau in primul rand un rol practic, fiind folosite in gospodarii. Astfel, locuinta taraneasca cuprinde o varietate de vase de lut: oale, ulcioare, cani, oale pentru tinut laptele, vase pentru flori, statuiete. Ceramica este folosita si in scop decorativ, in constructii, sub forma de mozaic, sau pentru anumite ritualuri. Acest mestesug se mai practica si astazi in anumite zone ale tarii, vetre romanesti renumite prin arta olaritului: Horezu-Valcea, Baia Mare- Maramures, Radauti- Suceava, Schitu Stavnic- Iasi, Branistea- Galati, Corund- Harghita.

Cromatica vaselor de ceramica pastreaza traditii stravechi. Ceramica rosie din sud- vestul tarii este de provenienta romana, iar galbenul, verdele si albul din diferite centre indica traditii bizantine. Absolut toate culorile folosite in decorarea ceramicii sunt naturale. Insumand o serie de elemente traditionale marcate de conditiile de viata si de evolutia gustului estetic, articolele de ceramica se disting prin eleganta formelor si prin ornamentatie, au un caracter unitar, propriu, bine definit prin tehnica, forma, decor si colorit. Astazi, astfel de piese din lut se mai folosesc in locuintele rurale unde traditia a ramas inca vie. O parte dintre acestea se intalnesc si in casele moderne, indeplinind doar un rol decorativ.

Ghivecele din ceramica nu si-au pierdut inca utilitatea, acestea fiind foarte apreciate in design-ul interior pentru varietatea de forme in care se gasesc. O planta depinde de mai multi factori pentru a trai. Lumina si apa sunt elemente vitale pentru aceasta, dar si vasul in care este plantata aduce o contributie importanta la cresterea ei, iar ghivecele din lut ofera plantelor conditiile optime in care acestea se pot dezvolta. Fiind poroase, acest tip de ghivece au calitatea de a atrage umiditatea din exterior, dar permit in acelasi timp si o uscare rapida a pamantului. Prin urmare, plantele din ghivece de lut trebuie udate mai des. Dar, pentru a retine apa mai mult timp in interior, ghivecele din lut pot fi smaltuite.

Vasele de lut sunt potrivite mai ales pentru plantele mari si grele, cum este cazul plantelor curgatoare. Greutatea vasului va stabiliza planta, astfel riscul ca acesta sa se rastoarne este mic. Fiind usor de decorat, acestea pot fi infrumusetate cu stickere decoratine, panglici sau vopsea. In comparatie cu vasele din plastic, ce nu sunt foarte estetice, ghivecele din lut sunt mult mai elegante si se potrivesc oricarui tip de design interior.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro