Alegerea si decorarea bradului de Craciun

Alegerea si decorarea bradului de Craciun - sfaturi elementare

 

Brad craciunDesi nu exista reguli stricte in privinta alegerii ºi decorarii bradului de Craciun, aceste activitati fiind mai degraba unele de ordin personal, marcate de gusturile si preferintele fiecaruia, putem enumera cateva sfaturi care sa va influenteze pozitiv in optiunile dvs.

 

Bradul natural prezinta avantajul parfumului proaspat de cetina, intim legat de atmosfera Craciunului, dar este mai greu de intretinut decat cel artificial. Daca optati pentru un astfel de brad trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, pentru a indeparta regulat acele pe care le risipeste in jur. Comparativ cu bradul artificial, care prezinta avantajul "longevitatii", bradul natural se usuca foarte repede. Pentru a-l conserva un timp mai indelungat, este necesar sa-l stropiti frecvent sau sa-l asezati intr-un ghiveci incapator, asigurandu-i zilnic rezerva de apa. Folositi un vas larg cu apa, taind oblic trunchiul, pe o latime de 5 cm. In prima zi bradul va avea nevoie de aprox. 4 l de apa, apoi de cate 1 l, schimbarea apei facandu-se zilnic. In felul acesta puteti sa beneficiati de avantajele prospetimii lui (miros, aspect) vreme de 3 saptamani.

 

Bradul artificial, preferat indeosebi datorita rezistentei lui, teoretic nelimitate, dar ºi faptului ca nu necesita ingrijire, iar ramurile maleabile permit camuflarea firelor instalatiei electrice, ramane totusi un substitut al adevaratului pom de Craciun. Marele dezavantaj, chiar daca unul dintre putinele, este acela al lipsei mirosului, cel care contribuie esential la redarea atmosferei specifice de sarbatoare.

 

Dupa ce ati achizitionat bradul, urmeaza sa-l decorati, aceasta reprezentand unul dintre cele mai placute momente dinaintea sarbatorilor. Desi ordinea in care  impodobiti pomul de Craciun nu este una fixa, este mai simplu sa parcurgeti urmatorii pasi: instalarea bradului pe suport, asezarea instalatiei electrice, plasarea varfului de brad, aranjarea ghirlandelor ºi a panglicilor, agatarea globurilor ºi a celorlalte ornamente, presararea zapezii artificiale pe ramuri ºi camuflarea suportului.

 

In alegerea suportului trebuie sa tineti cont de materialul din care este confectionat ºi de caracteristicile bradului (natura, dimensiuni). Acesta poate fi din plastic, lemn, metal sau orice alt material, care sa se incadreze in decorul camerei ºi sa se potriveasca cu marimea trunchiului (in cazul bradului natural). Daca doriti sa-l camuflati puteti realiza un aranjament din hartie creponata, muschi natural zapada artificiala sau beteala. Culorile beculetelor din instalatia electrica trebuie sa corespunda cu profilul ornamental al bradului. Folositi instalatiile bogate, cu numeroase beculete, astfel incat lumina sa "inunde" bradul, creand un efect spectaculos. In privinta globurilor (cele mai vechi ºi mai utilizate decoratiuni de brad) este important sa stiti ca efectul ornamental este determinat de dozarea numarului ºi de amplasarea acestora. Astfel pentru un ansamblu placut, in cazul unui brad de dimensiuni medii, este recomandat un numar de 20 de globuri, plasate de-a lungul ramurilor.

 

In privinta culorilor preferintele ultimilor ani se indreapta catre bradul monocromatic: impodobit intr-o culoare tematica ºi luminat de beculete albe. Pentru cei care prefera un decor mai vesel bradul multicolor este alegerea potrivita, acesta fiind mult mai permisiv din punct de vedere al decoratiunilor.

  

Photo: corbis.com

www.incasa.ro