Amenajarea bailor

Cablurile electrice sau conductele de instalatii cu diametre de pana la 30 mm pot fi trecute orizontal prin zonele special stantate in profilele metalice. Tevi cu diametre mai mari se pot instala fara probleme in spatiul gol din interiorul peretilor. In asemenea cazuri, distanta dintre cele doua fete ale peretelui se stabileste in functie de diametrele acestor tevi. Fata de sistemele conventionale in asemenea cazuri se economiesc spargerile costisitoare de goluri si scafe. In plus, de multe ori, spargerile ulterioare incheierii executiei nu sunt permise. Avantajele oferite de pereti de montaj Rigips sunt puse in valoare in special in cazul peretilor care trebuie sa poarte instalatii.

Instalatii adosate / Pereti de dublare. Pentru a evita spargeri in peretii masivi, instalatiile se pot realiza si in fata acestora. Montarea acestor instalatii se face fie pe elemente portante adecvate (de exemplu: montanti portanti), fie pe sisteme prefabricate pentru instalatii. Aceste instalatii adosate se acopera in mod avantajos cu un perete de dublare Rigips, care este asemanator unui perete de montaj Rigips cu panotaj simplu. Structura de sustinere si panotajul pot fi, in acest caz, executate pana in tavan sau numai pana la ''jumatatea''inaltimii. In cel de al doilea caz, proeminenta rezultata poate fi folosita ca suprafata orizontala de depozitare. Cojile de dublare cu structura portanta trebuie panotate, ca si peretii ce poarta instalatii, in doua straturi. Daca urmeaza finisarea cu placi (ceramice), distanta intre montanti trebuie - in cazul panotajului simplu - redusa la 60 cm la 40 cm.
 
Obiecte sanitare. Obiectele sanitare, care trebuie considerate ''sarcini mari in consola'', se prind fie de elementele portante prefabricate sudate complet, fie de montanti portanti Rigips, cu prinderi adaptabile. Acesti montanti zincati se monteaza in golul peretelui si ei preiau, impreuna cu profilele CW si panotajul, eforturile la care este supus peretele. Dupa realizarea structurtii de sustinere si panotarea unei fete (cea pe care urmeaza sa se gaeasca obiectele sanitare), instalatorul poate realiza instalatiile. Fixarea acestora de suportii prevazuti pe montantii portanti poate face prin coltari si bratari. Pentru izolarea fonica, instalatiile se separa de perete prin garnituri de cauciuc sau pasla.
 Tevile de apa rece trebuie izolate complet, pentru a se evita formarea de condens. De asemenea, se recomanda ca ambele fete interioare ale peretilor ce poarta instalatii electrice sa fie izolate fonic cu fibre minerale.
 
Panotarea cu panouri Rigips impregnate
O conditie necesara in amenajarea spatiilor umede este buna ventilare a incaperii. Astfel se creeaza certitudinea faptului ca umiditatea patrunsa temporar in panourile Rigips este eliminata prin uscare. Capacitatea de climatizare a materialelor de constructie din ipsos nu trebuie subestimata de prezenta unui strat impermeabil la vapori, prevazut pe toata inaltimea incaperii. Nu este exclusa o umezire excesiva temporara a panotajului, prin rosturi chituite care si-au pierdut etanseitatea, prin goluri de dibluri realizate ulterior, sau prin formarea de condens in golul peretelui.In consecinta, in incaperi umede ar trebui folosite in principiu panourile Rigips impregnate (RBI), respectiv panourile rezistente la foc impregnate (RFI). Panourile impregnate prezinta o mai mare siguranta in cazul unor umeziri necontrolabile, deoarece, atat miezul de ipsos, cat si fetele de carton sunt tratate special. In acest fel este redusa la maximum absorbtia posibila de umezeala, iar umezeala absorbita in ciuda acestei tratari este eliminata cat mai rapid.
 
Panourile impregnate se deosebesc de celelalte tipuri de panouri prin culoarea verde a fetelor, culoare care insa nu reprezinta un indiciu al ccalitatii. Palirea culorii prin expunere intensiva la lumina nu inseamna reducerea calitatii panoului. In cazul unor panotari duble, ambele fete trebuie realizate din panouri impregnate.
 
Racordarea cu cada de baie. Pentru izolarea fonica intre corpuri (zgomote de impact ), intre marginea cazii si panotajul continuu se introduce un straif de pasla. Panourile superioare - panouri formate din doua straturi - trebuie oprite la circa 10 mm peste marginea cazii. Rostul astfel format va fi umplut ulterior cu chit permanent elastic si fungicide.
 
Racordarea cu pardoseala. Intre pardoseala si panourile cu dublu strat se lasa un rost de circa 10 mm. La racordarea finisajului de pe panourile peretelui cu cel al pardoselii trebuie acordata atentie deosebita zonelor de colt. De la producatori specializati de adezivi (de exemplu PCI) se pot procura benzi speciale de etansare, care se introduc odata cu panourile de finisaj si care etanseaza sigur si durabil colturile. Pentru prinderea placilor de finisaj trebuie folosit adezivi speciali cu efect de respingere a apei (adezivi de etansare), care se aplica in doua randuri.
 
Strapungeri pentru instalatii. Strapungerile pentru instalatii, de exemplu pentru tevile de apa, trebuie decupate cu circa 10 mm mai mari decat diametrul tevii. Marginile golului produs prin taiere trebuie mai intai acoperite cu un grund, pentru o mai buna aderenta a chitului. Strapungerile, precum si toate racordurile si colturile, trebuie chituite cu chit permanent elastic si fungicid.

Daca se monteaza instalatii speciale de dus (de exemplu Viega - executie cu garnituri de cauciuc fonoizolante) nu sunt necesare masuri speciale.

De traversele Rigips pot fi montate in acelasi fel, cu bratari, armaturi si tevile de canalizare.