Amplasarea mobilei - cateva sfaturi

amplasare mobilaMajoritatea proprietarilor aflati in fata unei camere goale au sentimentul ca sunt coplesiti de multiplele posibilitati de aranjare a mobilei, intrebarea fundamentala care le trece prin minte in legatura cu aceasta problema fiind: "De unde sa incep?". Desi nu exista o reteta care sa va invete ce obiecte de mobilier trebuie sa folositi si unde anume, exista cateva linii directoare, ca sa le numim astfel, despre felul in care poate fi utilizat spatiul locuibil, cu referire la aranjarea mobilei.

Cum sa utilizati spatiul?
Mai intai de toate priviti cu atentie intrarile. Ce fel de usi aveti si ce fel de deschideri au aceatea? Trebuie sa stiti ca, in cazul in care usa se deschide inspre interior, mobila trebuie sa fie amplasata astfel incat sa permita desfacerea totala a acesteia.

Camera in cauza serveste ca spatiu de trecere intr-o alta camera sau este o camera terminala? Cu alte cuvinte: este o camera prin care se trece sau este o camera in care se ajunge? Retineti ca, in primul caz, trebuie sa asigurati o zona de trafic, fara mobila.

Cum ati dori sa va simtiti cand stati in camera? Vreti sa aveti un sentiment de familiaritate si intimitate sau unul de deschidere si spatialitate? Pentru a creea senzatia de intimitate este recomandat sa amplasati obiectele de mobilier in grupuri restranse si invers: pentru a da senzatia de lejeritate, lasati  spatii mari intre acestea.

Daca destinatia camerei este distractia atunci aranjarea mobilierul trebuie sa se faca intr-o maniera foarte flexibila, in sensul ca piesele de sezut (scaune, taburete, canapele etc.) sa poata fi introduse si eliminate usor din decor, fara sa afecteze estetica acestuia.  

Cateva sfaturi legate de amplasarea mobilierului
Intre sofa si scaune trebuie sa aveti un spatiu de 1,2 pana la 2 m., cu precizarea ca spatiul poate fi ajustat in functie de nevoile dvs. si ale familiei; daca va simtiti mai confortabil intr-un spatiu conversational mai intim, puteti apropia scaunele mai mult.

Daca aveti o masuta de cafea in fata canapelei (sofa) amplasarea scaunelor se va face de regula la 35-45 cm. fata de aceasta. Insa nici aceste masuri nu sunt batute in cuie, ele pot fi modificate in functie de lungimea picioarelor sau de dimensiunile corpului dvs.

Televizorul trebuie amplasat la o distanta egala cu de trei ori dimensiunea ecranului, desi televizoarele de ultima generatie au ecranele atat de mari incat de 3 ori dimensiunea lor ar inseamna in camera alaturata.

Aproximativ 90 cm. sunt recomandati pentru coridorul destinat traficului, insa, in cazul in care faceti parte dintr-o familie numeroasa sau aveti multi copii, este indicat sa dedicati mai mult de 1,2 m. acestui culuar.

In sufragerie nevoile unei persoane adulte obisnuite ar fi de 50 cm. in adancime pentru scaun plus 38 cm. distanta fata de masa; si un spatiu de delimitare de 60-61 cm pentru fiecare persoana (in cazul in care gesticuleaza, adaugati la aceasta 15 cm.); intre perete si masa trebuie sa asigurati o distanta de 116 cm.

Amplasarea ideala a patului este la 60 cm fata de perete; iar intre usa dormitorului (a baii) si marginea terminala a patului este recomandat un spatiu de 90-92 cm.

Toate aceste dimensiuni sunt orietative si pot fi ajustate in functie de nevoia de confort si de miscare a fiecaruia.

Corina Dovinca
InCasa.ro