Montarea rafturilor cu suport ascuns

Montarea rafturilor cu suport ascuns. Sfaturi practice

montare rafturiRafturile de perete sunt folosite pentru depozitarea diferitelor obiecte de care aveti nevoie zilnic sau a unor elemente decorative si pot fi amplasate in birouri, bucatarii, bai etc. Principalul lor rol este acela practic, insa pot fi transformate in obiecte ornamentale, atractive pentru o incapere. Una dintre modalitatile de imbunatatire a aspectului rafturilor este acela de ascundere sau de mascare a elementelor care il fixeaza de perete. Va prezentam, in continuare, doua metode prin care puteti face acest lucru singuri: pentru prima metoda se folosesc suporturile ascunse, iar pentru cealalta o rasina speciala. Pentru aceasta veti avea nevoie de urmatoarele instrumente si materiale: sistemul de rafturi; ruleta, creion, nivela cu bula de aer, masina electrica de gaurit, surubelnite; masa de lucru si rasina pentru sistemul de fixare; suruburi pentru lemn si dibluri pentru sistemul de suport.

1. Fixarea cu scoabe
Majoritatea rafturilor prezente pe piata sunt prevazute cu suporturi asezate in spate - masurati cu ruleta distanta dintre agatatoare, transferati dimensiunea masurata pe peretele pe care urmeaza sa amplasati dulapul si faceti doua semne mici cu creionul pe suprafata peretelui, pentru a marca pozitia agatatoarelor.

Perforati, apoi, peretele in dreptul semnelor (cu masina electrica de gaurit) si bagati diblurile in orificii. Introduceti cu grija suruburile, lasand o parte din ele afara din perete, suficient de mult incat sa poata sustine greutatea raftului, dar nu total - pentru a permite insurubarea.

Asezati, in ultima faza, raftul la perete, introducand capetele suruburilor in agatatori si fixati-l cu ajutorul surubelnitei.

2. Fixarea cu rasina
In acest caz rafturile sunt sub forma unor panouri de perete. Pentru fixarea unei polite de lemn, masurati-o si trasati o linie de ghidaj pe perete, mai scurta decat raftul, dupa care perforati peretele la capetele liniei, astfel incat sa obtineti doua orificii, in care introduceti rasina.

Taiati doua tije de lemn, care sa aiba o dimensiune de aproximativ 1+1/3 din cea a latimii raftului (adancimii) si introduceti-le pe jumatate in orificii. Verificati pozitia tijelor cu ajutorul nivelei si lasati rasina sa se usuce.

Intre timp, asezati raftul pe masa, cu marginea din spate in sus si perforati doua orificii, la o distanta egala cu cea dintre tijele din perete. Diametrul orificiilor trebuie sa fie egal cu cel al tijelor, iar adancimea egala cu 2/3 din cea a raftului.

Asezati raftul la perete astfel incat tijele sa alunece usor in orificiile lemnului. Pentru a obtine o fixare eficienta este recomandat sa introduceti rasina si in orificiile din partea posterioara a raftului, inainte de a-l pune pe perete. Rezultatul consta intr-un raft, fara niciun element de fixare vizibil.

Corina Dovinca
InCasa.ro