Animati spatiul facand ultimele retusuri

retusuriDupa ce ati finalizat procesul de amenajare a locuintei, ati vopsit peretii, ati montat ferestrele, ati fixat locul mobilei in incaperi si ati facut cutatenie, e timpul sa va ganditi cum sa conferiti personalitate spatiului. Uneori, desi camerele sunt decorate "ca la carte", ele par neterminate, le lipseste stilul, sunt reci. Pentru a repara acest inconveninet puteti urma o parte din sfaturile de mai jos:

Improspatati aerul si decorul cu flori si plante naturale. Nu va ganditi neaparat la ceva extravagant, scump sau exotic - o simpla planta aflata intr-un recipient decorativ, asezata pe masuta de cafea, pe raftul de carti, desupra biroului sau oriunde in alta parte a camerei adauga vitalitate si coloreaza decorul. In cazul in care nu aveti timp sa ingrijiti plantele vii sau incaperile locuintei dvs sunt prea intunecate, achizitionati cateva artificiale - oferta din magazine este variata, iar modelele imita aproape perfect plantele naturale.

Dezvoltati o anumita tema. Fiecare dintre dvs. are un hobby, o preocupare, o pasiune sau un interes special: excursiile, sportul, animalele, florile, copiii, un film sau o carte favorita. Acestea toate pot constitui puncte focale intr-o incapere. Alegand o anumita tema pentru camera dvs, veti sti exact pe ce anume sa va orientati atentia si veti alege cu usurinta accesoriile, piesele de arta decorative si culorile potrivite acesteia.

Impodobiti peretii. Cand sunt goi, acestia devin plictisitori. Treziti-i la viata adaugand postere colorate, colectii de gravuri sau fotografii de familie. Incercati sa va concentrati pe o anumita schema de culori si pe o tema precisa. Unificati obiectele conferindu-le o trasatura comuna : ex. forma, modelul si culoarea ramelor. Puteti opta pentru o singura piesa de dimensiuni mari, care poate constitui punctul focal al incaperii, sau pentru o mini colectie de obiecte, care va atrage vizitatorii pentru o privire mai atenta.

Grupati intr-un singur loc cateva dintre obiectele dvs favorite - papusi, carti, cesti de ceai, portelanuri, aculpuri din lemn etc.

Combinati texturile contrastante
Din punct de vedere al texturilor, interioarele contemporane sunt de regula lucioase si netede, in timp ce camerele amenajate in stil rustic sunt catifelate si primitoare. Pentru a crea o imagine cu adevart interesanta si o atmosfera primitoare si confortabila combinati materialele stalucitoare cu cele mate, pe cele rogoase cu cele netede etc. Contrastele astfel create va vor ajuta sa evitati monotonia.

Introduceti in decor o piesa forte
Peretii si materialele neutre ofera o imagine ingrijita spatiului locuibil. Insa, in cazul in care doriti sa atrageti privirile oaspetilor dvs. va trebui sa adaugati o pata de culoare in decor: pernite decorative galbene, covorase portocalii, fotografii alb-negru, o piesa de mobilier pictata manual, amplasata in dreptul peretelui focal, o canapea cu imprimeuri de animale (animal print) etc. Un accesoriu interesant sau o singura piesa de mobilier va conferi incaperii un aer spectaculos.

Creati efecte cu ajutorul luminii
In locul simplei si plictisitoarei lumini fixate in centrul tavanului sau a lampii obisnuite de pe birou, incercati sa folositi cateva spoturi, piste de iluminat amplasate pe tavan sau lampi decorative. Directionati lumina catre piesele centrale/punctele focale din incapere, luminati colturile intunecate ale rafturilor de carti si montati dispozitive pentru reglarea intensitatii luminii la comutatoare.

Corina Dovinca
InCasa.ro