Arhitectura peisagistica - partea 1

Acestea include elemente topografice - dealuri, vai, rauri, lacuri -, plante - copaci, arbusti, tufe, flori, gazon - , constructii - cladiri, terase, drumuri, poduri, fantani, statui. Nu exista reguli imuabile in arhitectura peisagistica deoarece fiecare proiect (chiar mai mult, fiecare parcela) ofera provocari si probleme unice datorate variatiilor de contur, climat, si a zonelor inconjuratoare.

Arhitectii specializati se ocupau in trecut doar de arhitectura gradinilo, executand diferite proiecte pentru cei care isi puteau permite luxul de a investi intr-o gradina proprie, care sa rivalizeze cu parcurile oraselor. Aceste inceputuri ale arhitecturii peisagistice ar putea parea astazi modeste, mai ales comparate cu realizarile de astazi, dar astfel au fost create proiecte impresionante si de o deosebita frumusete. Astazi  arhitectura peisagistica se ocupa de proiecte mult mai ample, incepand de la gradini de mici dimensiuni pana la parcuri imense, magazine sau autostrazi. Lucrarile de gradini se fac astazi de catre gradinari profesionisti, la preturi pe masura, acestia plantand si ingrijind plantele alese de proprietar sau de firma. Arhitectul peisagist, care are aproape intotdeauna si studii de specialitate, are acelasi statut profesional ca un inginer sau arhitect, primind plata direct de la client. Cei care se ocupa exclusiv de gradini pot fi amatori sau profesionisti activand in cadrul unei firme specializate. Cele mai multe gradini de largi dimensiuni insa sunt proiectate de arhitecti peisagist, care se ocupa atat de partea de design decorativ cat si de canalizare sau incadrarea in planul general de urbanism. De regula gradinile mici nu au nevoie de o planificare atat de minutioasa.

garden

PRINCIPII

Oricare ar fi scala unui proiect, arhitectul trebuie sa studieze mai intai cu toata atentia lotul alocat. Singur sau impreuna cu reprezentantii primariei sau cu arhitectul care se ocupa de partea de constructie, arhitectul peisagist evalueaza daca locul propus este potrivit proiectului. Trebuie sa ia in considerare aspectul general, climatul, calitatea solului si nu in ultimul rand costurile. Dupa ce a analizat toate aceste informatii, arhitectul incepe efectiv designul.

Este realizat un plan general, care poate fi o gradina obisnuita, bazat pe o aranjare simetrica a elementelor sau dimpotriva una informala, pentru a profita la maxim de caracteristicile naturale ale lotului. Planul poate fi cel al unei gradini japoneze in care portiunile de nisip si pietrele, aranjate aparent dezordonat, completeaza florile, sau o varianta simplificata a unei portiuni cat mai naturale de arbusti si plante marunte.

Proiectul este are la baza criterii stricte de scala si proportionalitate. O gradina de mici dimensiuni, incadrata de un gard sau zid inalt, trebuie sa fie vizibila proprietarului, fiind aflata la mica distanta de locuinta acestuia. Dar un parc de mari dimensiuni, eventual situat in centrul unui oras, lasa loc pentru grupuri de arbori sau spatii imense, libere si deschise. Un proiect bun ia in considerare si formatiunile naturale, precum dealurile sau lacurile, putand sa le pastreze sau sa le modifice, in functie de viziune si de buget. Totul este ca varianta finala a proiectului sa respecte scala si proportiile. O gradina de mici dimensiuni, exemplu, incadrata de un gard sau un zid inalt trebuie sa se gaseasca in apropierea casei, ca o prelungire a acesteia, pentru a fi usor apreciata. Un parc de mari dimensiuni, situat in centrul unui oras, va oferi vizitatorilor spatii largi, deschise si palcuri dense de copaci. Proiectul trebuie sa foloseasca la maxim si formatiunile naturale - dealuri, vai, rauri, lacuri, - pe care le pastreaza, le amenajeaza sau le modifica radical. In plan pot fi incluse si subdiviziuni ale spatiului, fie ca este vorba de parcele de teren distincte, amenajate pentru ca respecta o simetrie generala sau un lot impartit in portiuni mari, unde separarea nu este distincta.

Arhitectul peisagist trebuie sa ia in considerare si contrastele intre zone cauzate de climat. La fel, contrastul dintre culori, dimensiuni ale elementelor sau tipurile de plante si accesorii este un element esential. Speciile care vor fi plantate pot fi alese in functie de anotimp, pentru ca diferitele portiuni ale gradinii sa infloreasca in momente diferite ale anului, asa ca arhitectul va trebui sa aiba cunostinte macar de baza din domeniul floriculturii, sau sa apeleze la un specialist in domeniu. Un proiect trebuie sa ia in considerare si caracteristicile, nevoile si limitele fiecarei specii. Celelalte elemente care alcatuiesc proiectul pot fi : fantani, helestee, scupturi, banci, ziduri, alei, terase, chioscuri.

Comentarii:

HupCUSXUpln postat pe 20 Octombrie 2012
RPzVRAOCk
There are certainly a lot of detlais like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

ANONIM postat pe 05 Ianuarie 2012
raspuns pentru cei ce sunt interesati de peisajistica
eu am terminat facultatea de peisajistica din timisoara in cadrul facultatii de agronomie, desi mai nou am vazut chiar si cursuri de cateva luni ...stiu ca exista si in bucuresti, dar din cate am inteles e la facultatea de constructii si se invata chestii diferite. daca esti hotarata sa urmezi aceasta meserie consider ca trebuie sa te hotarasti foarte bine mai exact ce vrei sa faci cu ea...si sa te axezi pe subiectul respectiv... in romania ti se da foarte mult de invatat, si la urma nu mai stii ce sa faci... profesorii vor spune ca totul este important... tocmai de aceea trebuie sa te axezi de la inceput si sa te documentezi de pe net ca e mai simplu, sau daca ai posibilitatea sa te duci in alta tara, unde se face cel putin la fel de multa teorie ca si practica, ar fi ideal.poti sa optezi pentru a fii -proiectant al spatiilor verzi(iei masuratorile spatiului si apoi la calculator) -sa plantezi tu si poate sa si intretii ceea ce inseamna multa munca fizica... mai ales in spatiul liber -lucrezi la o florarie, unde ai grija de plante si faci aranjamente florale -lucrezi inr-o sera in care trebuie sa multiplici plantele prin diverse metode

bianga postat pe 30 Septembrie 2010
scoala
nasol u cred in reclame si in plus sunteti bleah

georgiana postat pe 27 Noiembrie 2009
buna
sar putea face niste cursuri in domeniu asta?? mar interesa...va las id meu georgyana_val24 va rog sami dati un ras.multumersc

alexanrusarboi postat pe 18 Noiembrie 2009
sunt un copil de 12 ani interesatpt viitor de arhitectura peisagistica va rog luatima in seama si contactatima la acelasi id alexandrusarboi
am 12 ani si ma intereseaza foarte mult arhitectura peisagistica . as vrea sa stiu ce trebuie sa fac pt a avea acetset studii? va rog contactaima la id alexandrusarboi

poama neagra tania postat pe 20 Februarie 2009
aspectul gradini
este foarte frumoasa gradina :X:X:X:X

popistasu anastasia postat pe 20 Februarie 2009
arhictectura
ati dat nisteexplicatii foarte bune sunt uimita