Calciu

sardinele_sunt_bogate_in_calciuElement indispensabil structurii si rezistentei osoase, calciul se gaseste aproape in totalitate (99%) in schelet. Restul serveste activitatii celulelor musculare, nervoase si cardiace.

 

Doza zilnica recomandata: 850-1500 mg.

Se recomanda o doza de 1200 mg pana la adolescenta, circa 850 mg pentru adulti, 1200 mg pentru femeile la menopauza, intre 1200 si 1500 mg pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, si 1500 mg pentru persoanele in varsta de peste 65 de ani.

 

Surse

Lactatele contin cel mai mult calciu. Spanacul, broccoli, varza creata si varza de Bruxelles, precum si somonul si sardinele conservate cu oase sunt si ele bogate in calciu.

 

Roluri si caracteristici

- asigura rezistenta tesutului osos si a dintilor;

- actioneaza, la mai multe niveluri, in coagularea sangelui;

- intervine in activarea musculara, in principal cea a miocardului;

- participa la activitatea enzimatica.

 

Tulburari atribuite deficitului de calciu

Cariile dentare, demineralizarea osoasa - osteoporoza, osteomalacia, rahitismul si durerile musculare pot indica o lipsa de calciu.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de calciu

Un aport care depaseste 2000 mg poate provoca constipatie si litiaza (calculi renali). O supradoza de calciu poate produce hipercalcemie - sete si nevoie de mictiune intense, greata, crampe abdominale - si hipertensiune.

 

Note utile

- Asociat cu magneziul, calciul induce somnul.

- Marii consumatori de bauturi gazoase pot avea afectate rezervele de calciu din cauza acidului fosforic pe care acestea il contin; fosforul este un ''distrugator'' de calciu.

- Pe langa prevenirea osteoporozei, suplimentele de calciu pot atenua durerile menstruale, precum si starile de rau asociate pubertatii.

- Efectele anumitor antibiotice (tetraciclina) pot fi alterate de o doza simultana de calciu; se recomanda ca aceste doua substante sa se administreze la o distanta de minimum 3 ore.