Nu aveti incredere deplina in cremele de protectie solara!

adapostiti-va de razele puternice ale soarelui 2

Oamenii de stiinta ne avertizeaza sa nu mai avem incredere deplina in cremele speciale de protectie solara - ele nu trebuie sa fie singurul nostru scut impotriva razelor solare. Desi protejeaza impotriva razelor ultraviolete, aceste creme nu ne pot feri de melanom, cel mai fatal tip de cancer. In schimb, suntem sfatuiti sa purtam imbracaminte adecvata, palarii si ochelari de soare speciali sau sa ne ferim de soare cu totul.

Razele ultraviolete sunt din ce in ce mai puternice in ultimul timp, datorita subtierii stratului de ozon. Se considera ca peste 90% sunt raze UVA, mai intense dimineata devreme si dupa-amiaza, raze care patrund chiar si prin sticla geamului si produc bronzul atat de dorit de multi, dar si ridurile. Razele UVB sunt mai puternice la mijlocul zilei si cauzeaza arsurile solare.

Incidenta melanomului malign, cel mai agresiv tip de cancer de piele, a crescut mut mai repede decat orice alt tip de cancer, in ultimi zece ani inregistrandu-se un numar aproape triplu de cazuri.

Metodele preventive includ evitarea expunerii la soare, mai ales la mijlocul zilei si purtarea unor haine adecvate (pantaloni, camasi cu maneca lunga, palarii). Bine-cunoscutul SPF, ''sun protection factor'' - factor de protectie impotriva razelor solare si se aplica atat la cremele speciale cat si la imbracaminte (de exemplu, testele au aratat ca palariile au SPF 3-6 si hainele de vara SPF 6, etc.). Pentru protejarea ochilor, sunt recomadati ochelarii de soare care au incorporat in lentila un filtru special al carui grad de protectie este cuantificat prin EPF - Eye Protection Factor; in nici un caz nu sunt ochelarii de proasta calitate care se gasesc la tarabe la coltul strazii, singurul lor efect este ca intuneca imaginea.

22.05.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro