Catifeaua: materialul care ne face sa ne simtim bine

catifeauaCatifeaua este un material nobil si foarte confortabil. Iubim acest material moale si elegant cu precadere toamna si iarna, deoarece datorita lui incaperile din locuinta noastra primesc o nota exclusivista.

Vremurile in care catifeaua era considerata ca fiind un material demodat au apus. Aceasta stofa grea este in mare voga in zilele noastre, impodobeste locuintele moderne la fel de frumos ca pe cele amenajate in stil vintage.

Indiferent ca materialul este prelucrat si transformat in tapet, cuvertura sau in fata de perna decorativa, catifeaua are un efect pozitiv asupra oricui, este confortabila si primitoare.

Cate feluri de catifea exista?

Catifeaua este obtinuta din bumbac, matase sau fibre sintetice. La atingere este moale, pare flausata datorita firelor toarse, foarte subtiri si lungi de maxim 2-3 mm. odata cu trecerea timpului s-au prelucrat si s-au dezvoltat diverse tipuri de catifea, iar printre cele mai sifisticate si nobile se afla catifeaua de Geneva sau cea de Utrecht. Despre prima se spune ca este foarte valoroasa datorita modelului realizat prin impletirea satinului si care se caracterizeaza printr-o stralucire aparte. Catifeaua de Utrecht este prelucrata din fir de mohair si are un model aparte.

Cum ingrijim catifeaua?

Acest material nu ar trebui curatat in masina de spalat, doar daca pe ambalaj producatorii sfatuiesc contrariul. Cel ma bine ar fi ca stofa sa fie dusa la curatatorie sau sa fie spalata cu mana. Trebuie sa avem grija si de urmatorii pasi: catifeaua nu trebuie stoarsa. De asemenea trebuie sa avem in vedere faptul ca indicat este sa nu indoim materialul, astfel incat sa se formeze cute. Se calca doar din partea stanga si se apasa bine pe material.

Catifeaua isi are originea din indepartatul Orient, de unde pe vremuri au adus-o venetienii in Europa. La inceputul secolului al XIII-lea in Italia s-a construit primul atelier in care se prelucra nobilul material, italienii ramanad pana mai tarziu in fruntea producatorilor de catifea.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro

Comentarii:

vophGVm4W postat pe 22 August 2013
3KS3o6ImN
o. doar ne miscam. cand spui ca o snlmaaadra somn spita, nu stiu, poate sunt eu bolnav si ma gandesc la o roata de bicicleta amestecata, iar asta taie din farmecul lui ne miscam. e atat de simplu! ai resusit sa ma faci sa cred ca textul se invarte in jurul versurilor: vreau ca ușile să se eenchidă la timp șicorpul să cadă cu exactitatecă m-aș putea afla een ambele părți deodatăar fi și asta cevain rest mi-ai spus ca nu mai conteaza altceva din tot ce ti se poate intampla, ca ai o placere nebuna in cele 4 versuri, pe care nu o poti descrie. cred ca imi place!VN:R_U [1.9.13_1145]

SbvSeBRUuEXHKthFWS postat pe 23 Februarie 2013
rSsLjAIDllrCrirJX
Frumuseţea lucrurilor mici, dintr-o dată dehcsise ca nişte nuci care-şi arată cu un screeşnet miezul, dureros-fericite de vizită, aceasta o vezi ceend eşti trist ateet ceet trebuie să fii, ca şi ceend ai purta een tine o minimă, binefăcătoare doză de otravă care lucrează, lucrează. Cu ceet doza creşte... Supărarea, da, orbeşte. Dar mai bine să vorbim despre broscuţe şi nuferi.Traduceam că "Singurul lucru frumos din peisaj era cupola unui rezervor de gaze de pe un deal: rotund şi rumen, proiectat pe cerul albastru, arăta ca o minge imensă de fotbal" - despre frumuseţe, een plimbarea unui personaj, de Nabokov.