Coada-soricelului

Coada soriceluluiDenumirea plantei: Coada-soricelului ( Achillea millefolium)
Familia Asteraceae

Denumiri populare: alunele, bradatel, ciuresica, crestatea, crivalnic, garva, iarba oilor, iarba stranutatoare, prisnel, rotatele-albe, sorocina, coada hirtului, cricalic, sorecie.

Ecologie si raspindire: este o planta absolut nepretentioasa la conditiile mediului, ceea ce a facut-o des intilnita in toate zonele din intreg teritoriul tarii. O puteti vedea atit in poieni, finete, margini de padure, cit si margini de drum si cai ferate, soluri nisipoase relativ umede, insorite sau umbrite, in regiuni stincoase sau de cimpie. Florile sint albe sau trandafirii si au in soare un parfum aromatic, acrisor.

Perioada de vegetatie: creste din luna aprilie pina la sfirsitul lunii septembrie.
Perioada si organul de recoltare: se recolteaza inflorescentele si partea aeriana a plantei in perioada de inflorire. Preferabil ca florile sa fie colectate separat de frunze, fiindca au o utilizare diversa. Florile trebuie culese in soare puternic, caci atunci le creste continutul de uleiuri volatile.

Boli in care se utilizeaza: este foarte binevenita in tratamentul ciclului neregulat, amelioreaza starea femeilor aflate in menopauza, probleme in privinta sanatatii organelor pelviiene, inflamatii ale ovarelor.
Uz intern: stimularea poftei de mincare, anorexie, bronsite, tuse, rinite, rinosinuzite, alergii, sedativ, colici hepato-biliare, deschinezie-biliara, balonari, cistite, ascaridioza, ulcer gastric, ulcer duodenal, cancerul organelor, pelviene, boli de ochi, hemoragii nazale, osteoporoza, hemoragii stomacale.
Uz extern: afectiuni vasculare, exeme, arsuri, contuzii, rani purulente, ulceratii, hemoroizi, fisurile sinilor, abcese dentare, astm bronsic, mincarimi vaginale, leucoree, prolaps uterin.

Retete: infuzie: o lingurita de plante maruntite se opareste cu 1/4 litru de apa, se lasa putin in repaos.
Tinctura: florile culese pe timp insorit se introduc, fara a fi indesite, intr-o sticla pina la git, se toarna rachiu de secara sau fructe de 38-40%, se lasa sa stea 14 zile la soare.