Construiti-va o sauna acasa

 

De secole, oamenii au laudat puterile saunei. O perioada mica de relaxare in caldura saunei si acea caldura uscata va poate relaxa muschii, revigora pielea si poate contrubui la o stare de calm.

O sauna este in principal o camera din lemn, si are mai multe bancute la diverse inaltimi aliniate pe unul sau mai multi pereti. Sauna utilizeaza un sistem special de incalzire care de fapt incalzeste niste pietre naturale, care poate creste temperatura in camera pana la 50C sau mai mult, pastrand in acelasi timp o umiditate relativ redusa-de obicei 10 sau 20%.

Daca se doreste cresterea umiditatii de catre utilizator, se poate turna apa pe pietrele naturale. Tavanul unei saune normale are cel putin 18 cm ca sa poata sa tina caldura inauntru, iar utilizatorii se pot muta pe bancute mai jos sau mai sus in camera pentru a beneficia de mai putina sau mai multa caldura.

Marimea saunei este stabilita in primul rand de numarul de persoane care o vor folosi. Ca o regula general dupa care va puteti orienta, specialistii recomanda ca pentru fiecare ocupant sa fie un spatiu liber pe bancute de 60 cm. Intr-o casa, sauna poate fi pusa aproape oriunde exista un loc liber.

Sauna nu necesita conectari la canalizare, sau la apa, necesitand in schimb un circuit electric dedicat ei ca sa opereze incalzirea. Unele sisteme de incalzire mai mici vor opera la 120 de volti, insa majoritatea sunt conectate la 240 de volti. Puteti controla temperatura printr-un temporizator.

    www.incasa.ro

11 Mai 2007

Nicoleta Oprea