Culoarea ideala pentru locuinta noastra

Cum aflam care este culoarea ideala pentru locuinta noastra?

Culorile sunt fascinante si reprezinta modalitatea perfecta pentru a obtine o schimbare idiferent daca este vorba de accesorii sau pereti colorati. Exista o sumedenie de nuante incat uneori suntem in dificultate si nu stim pe care sa o alegem. Culori cald, reci, inchise, deschise, pastelate, o singura culoare sau mai multe? Se potriveste ceva discret sau contrasturile? Cautam nuantele care sunt la moda sau pur si simplu cele care ne plac noua cel mai mult? Ne plac schimbarile periodice sau cautam ceva care sa se potriveasca 20 ani de acum inainte? Zugravim toti peretii sau doar unul singur? Au vreun efect asupra psihicului nostru? Maresc sau ingusteaza spatiul? Intrebari peste intrebari pe aceasta tema. 

culori  culori

In general cu ajutorul accesoriilor colorate sau al peretilor partial zugraviti putem face mari schimbari in locuinta. Intr-un spatiu mic si intunecos este bine daca folosim nuante calde, deschise, in timp ce intr-unul mare si luminos  foarte potrivite sunt si culorile tari. Nuantele de albastru au un efect linistitor asupra noastra, cele de rosu ne stimuleaza, debordeaza energie, iar intr-o varianta mai inchisa aduc peretii unul mai aproape de celalalt. O camera inalta poate deveni din punct de vedere optic mai joasa, daca tavanul este vopsit cu o alta culoare fata de pereti, iar holurile par mai scurte daca unul din peretii din capat are alta nuanta comparativ cu ceilalti.

Galben - vanilie, lamaie, floarea soarelui si miere

Chiar si paleta redusa de nuante ale acestei culori poate avea un efect deosebit. Exista galbenul pal si cel pastelat, dar si cel puternic al florii soarelui. Amestecat cu putin verde poate avea un aspect mai rece, dar poate reda si prospetimea in comparatie cu galbenul cald si puternic, care se obtine prin amestecarea cu o nuanta rosie. Galbenul deschis mareste si lumineaza o incapere si aduce soarele in locuinta chiar si in zilele cu ploaie.

Rosu - rodii, zmeura, maci, corali, somon si vin

Toate aceste notiuni reflectamultitudinea de nuante ale acestei culori: incepand de la nuante de pamant, puternice, deschise, inspre roz si pana la cele ale vinului foarte inchis. Culoarea rosie sare intotdeauna in evidenta si este foarte expresiva. Trebuie sa fim constienti de faptul ca acesta culoare are un mare efect pozitiv asupra incaperii, insa exista si riscul de a o micsora din punct de vedere optic. In schimb, tonurile mai reci, de exemplu rozul, zmeura, movul sau violetul, deci cele amestecate si cu albastru, nu au acest efect asupra camerei.

Albastru - noapte, cer, mare, ghetar, albastrea

Si in cazul acestei culori exista foarte multe nuante: de la cele foarte deschise si luminoase la cele inchise si reci. Albastrul deschis este foarte potrivit pentr incaperile mici datorita profunzimii lui. Indigo este un albastru inchis obtinut cu ajutorul unei nuante de rosu si de aceea poate avea un efect cald. Culoarea albastrelelor emana prietenie, liniste, relaxare totala. Foarte subtil si foarte elegant este nuanta de albastru inspre gri. Reflecta o eleganta discreta, rece, sarm si aer.

Verde - fistic, iarba, palmieri, masline

Verde deschis, verde spre gri, verde galbui sau verde albastrui / turcoaz pana la verde inchis si verde masliniu sunt nuante pe care le putem avea fara probleme in locuinta. Acestea au si avantajul de a fi foarte placute, indiferent daca sunt cade sau reci, iar in plus lasa spatiul asa cum este el: optic vorbind nici nu-l micsoreaza, nici nu-l maresc. O prospetime si o luminozitate aparte reflecta nuantele de verde galbui.

culori 
 sa 

Crem, bej, sampanie pana la maro

Nuantele de crem pot fi folosite in orice imprejurare, deoarece acestea sunt armonioase si se potrivesc atat stilului de amenajare  clasic cat si celui pretentios si elegant. Tonurile calde si neutre ale culorii crem se asorteaza cu aproape toate culorile si au avantajul ca pot fi culori principale sau partea de legatura dintre doua culori tari.

Culoarea maro detine multe umbre si este obtinuta din nuantele inchise de galben, portocaliu, rosu sau violet. Aceasta poate reflecta atat caldura cat si raceala si estompeaza nuantele tari de rosu, albastru sau verde.

Foto: 1, 2, 3, 4

InCasa.ro