Cum sa curatam candelabrul?

candelabru murano    Aveti in casa dumneavoatra un candelabru de care sunteti foarte mandri? Doriti sa-i prelungiti viata si sa arate ca nou mai mult timp? Atunci noi va oferim cateva sfaturi practice pentru retinerea unei astfel de piese de iluminat si de decor in acelasi timp. 

Mai intai trebuie precizat ca exista mai multe feluri de candelabre, cele mai frumoase si mai pretioase fiind cele cu piese din cristal. De asemenea exista si candelabre cu piese din sticla simpla sau chiar din plastic. Tot candelabre sunt si acelea din fier forjat cu piese de sticla sau lumanarele electrice.

De obicei curatarea candelabrelor se face o data pe an, iar daca este vorba de o casa proaspat construita sau renovata, aceasta operatiune poate fi facuta chiar din doi in doi ani.

A curata un candelabru poate fi considerat drept un lucru greu de facut, prea migalos si care ocupa mult timp dar rezultatul este unul pe masura, mai ales daca tineti la aspectul de curatenie si eleganta.

Inainte de a demonta candelabrul, este neaparat nevoie sa va faceti o schita sau diagrama a tuturor pieselor si cum au fost ele montate initial. Chiar daca aveti un candelabru mai mic sau mai simplu, nu renuntati la aceasta sugestie, pentru a nu va trezi ca ramaneti cu bucati de cristal in plus. Sau puteti sa curatati candelabrul pe sectiuni, nemaifiind necesara demontarea totala.

candelabru cristal

Sa nu curatati niciodata candelabrul cu lumina aprinsa, adica conectat la instalatia electrica, si sa asteptati sa se raceasca becurile inainte de a incepe operatiunea de curatare.

Intotdeauna asezati dedesuptul candelabrului ceva destul de gros dar si suficient de fin pentru a prinde eventualii turturi de cristal care se pot desprinde accidental. Acest lucru este recomandat si pentru a nu deteriora masa aflata sub candelabru. Un lucru foarte important este sa nu miscati foarte mult candelabrul din pozitia initiala, mai bine va rotiti usor in jurul lui, curatandu-l cu grija.

In special pentru candelabrele din cristal va recomandam urmatoarea metoda: indepartati cu grija firele electrice, apoi demontati cu rabdare turturii de cristal si spalati-i cu detergent de vase sau sapun mai moale. Folositi detergenti mai delicati pentru a preveni innegrirea si opacizarea cristalelor. Clatirea se va face cu apa cat mai calda pentru a indeparta eficient toate petele si incercati sa nu ciocniti cristalele unele de altele pentru a nu le ciobi. Clatirea se va face sub jetul de apa. Uscarea se va face uniform, in aer uscat.

 candelabru lanturi    

Este adevarat ca in timp partile metalice oricum se vor innegri dar macar le puteti incetini evolutia prin curatarea temeinica cu apa si sapun.

Solutiile de genul otetului sau amoniacului confera o stralucire deosebita cristalelor dar trebuie sa aveti mare grija ca aceste solutii sa nu intre in contact cu partea metalica a candelabrului.

Cand curatati partea centrala a candelabrului va sfatuim mai intai sa o stergeti usor cu o carpa moale si uscata pentru a indeparta praful. Apoi puteti folosi spray-ul pentru curatat sticla, pulverizand intotdeauna continutul numai pe carpa, niciodata direct pe obiect, stergeti cu delicatete si apoi lustruiti toate piesele. Nu uitati sa stergeti si becurile.

Va sfatuim sa folositi in special prosoape de hartie, ziare sau bumbac pentru a absorbi toata apa si a usca piesele mai repede. La moda acum sunt carpele din microfibre pe care le puteti gasi la raionul auto sau de menaj.

Asezati intotdeauna piesele candelabrului incepand din interior spre exterior si mai stergeti-le inca o data pentru a indeparta eventualele urme de apa ramase neuscate si care pot pata cristalul.

Daca veti lustrui si becurile veti observa o diferenta majora in iluminarea camerei si mai ales in obtinerea efectului maxim de stralucire si eleganta a candelabrului dumneavoastra.

Tija de metal a candelabrelor sau chiar lanturile daca este cazul, precum si bratele candelabrelor pot fi curatate  doar  prin stergerea temeinica de praf, nu este nevoie sa aplicati o solutie de curatat sau sa lustruiti partea metalica.

Nu va recomandam in nici un caz metodele aspirarii prafului cu ajutorul aspiratorului sau a spalarii pieselor in masina de spalat vase, aceste metode ducand de cele mai multe ori la spargerea pieselor de cristal. Este adevarat ca exista spray-uri speciale pentru curatat candelabrele dar acestea sunt o solutie de moment pe care o puteti folosi rapid, insa cea mai buna si eficienta metoda de curatare ramane aceea de a spala separat fiecare piesa in parte.

Daca din diferite motive nu vreti sau nu puteti sa faceti dumneavoastra acest lucru, aveti posibilitatea apelarii la serviciile companiilor de curatenie sau la oamenii specializati din magazinele de corpuri de iluminat.

www.incasa.ro

Altheate

20 ian 2007