Cum sa prevenim osteoporoza

legumele sunt o sursa de vitamine

Ar fi bine sa ne gandim la sanatatea sistemului nostru osos din timp, cat inca mai putem face ceva in aceasta privinta. Sansele de reusita sunt mult mai mari daca ne obisnuim din timp cu o dieta adecvata care nici macar nu incomodeaza. O alimentatie sanatoasa, efectuarea unor exercitii fizice regulate (ridicari de greutati, plimbari) si consumarea multor fructe si legume adecvate va vor ajuta sa evitati osteoporoza.

Calciul este important. In afara de doza zilnica, se recomanda ca femeile sa ia in plus 1.200-1.500 mg de calciu pe zi, iar barbatii nu mai mult de 1.000-1.200 mg.

Vitamina D este si ea la fel de importanta. Ea e "fabricata" atunci cand pielea este expusa la soare, dar persoanele in varsta si cele cu pielea mai inchisa la culoare ar trebui sa ia suplimente de vitamina D, deoarece corpul lor nu o proceseaza in cantitati suficiente.

Iata si alte vitamine si minetale de importanta vitala pentru oase:

Vitamina C poate fi considerata un adevarat "bloc" care fabrica colagen (acesta este unul din primele elemente care ajuta la formarea oaselor). Unele cercetari arata ca femeile care iau suplimente de vitamina C au oasele mai puternice. Este recomandabil sa consumati alimente si fructe cu vitamina C: citrice, rosii, capsuni, pepene galben, ardei, broccoli si cartofi. Oricum, in afara de acestea, este bine sa luati si un supliment de 200 mg de vitamina C pe zi.

Magneziul este alt mineral care ajuta la formarea oaselor; densitatea acestora este mai mare la persoanele care au o dieta bogata in magneziu, cel putin asa arata studiile. Alimentele in care se gaseste magneziul sunt: verdeturile, legumele, cerealele integrale, produsele lactate, nuci, seminte si cartofi. Nu este bine sa luati suplimente de magneziu daca aveti probleme cu rinichii.

Vitamina K, sau potasiul, nu trebuie luat sub forma de pastile (suplimente), decat daca asa va spune doctorul. Aceasta vitamina incetineste imbatranirea oaselor si mareste rata de vindecare a leziunilor de la nivelul oaselor (fracturi, etc). Se gaseste in verdeturi si in uleiul de masline, dar si in fructe (banana, etc.) si legume (cartoful). Studiile arata ca oamenii care consuma alimente bogate in potasiu au oasele mai dense.

Alte sfaturi:
Incercati sa mancati produse din soia

Unele studii au descoperit ca mancarea din soia ajuta, poate si pentru ca are un continut ridicat de fitoestrogen. Consumati doua portii de zi.

Nu exagerati cu sarea
Sodiul pe care il contine sarea creste cantitatea de calciu pe care o pierde coprul. Reduceti sau eliminati sarea din alimentatia dvs.

Evitati dietele foarte bogate in proteine
Cercetarile arata ca prea multe proteine duc la pierderea unei cantitati mari de calciu, prin urina.

Mai putin alcool
Consumul de alcool in cantitati mari reduce capacitatea corpului de a absorbi calciul. Pe de alta parte, un pahar de vin pe zi ajuta la intarirea oaselor.