Desert italienesc: Tiramisu

Prajitura Tiramisu este un desert traditional italian foarte delicios si apreciat peste tot in lume. Aceasta prajitura a fost denumita altfel la inceput, si anume Bagatela Toscana, si a fost preparata prima data in Siena, o localitate din Italia, cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici.

Desigur, exista mai multe legende legate de acest desert, si pe cat de multe sunt, in tot atatea zone se spune ca a fost facut pentru prima data. Nici pana astazi nu s-a definitivat care este originea acestui deliciu culinar, datorita faptului ca mai multe regiuni ale Italiei isi disputa paternitatea acestei prajituri. Aici putem mentiona: Venetia, Lombardia, Piemonte ori Toscana.

Dar indiferent de regiune in care a fost preparat pentru prima data acest desert, Tiramisu este intradevar un desert italian pe care il putem gasi in toate meniurile restaurantelor care se respecta din intrega lume. Reteta originala de Tiramisu este urmatoarea:

Ingrediente:

8 galbenusuri
120 g zahar
120 ml vin de Marsala sau Lacrima Lui Ovidiu
500 ml frisca
750g mascarpone
2 pachete piscoturi
cacao pentru pudrat

Pentru sirop:

2 cani espresso (cafea tare+2 linguri de zahar) + 240 ml vin

Mod de preparare:

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc apoi se pun pe foc la bain marie pentru aproximativ sapte minute pana se ingroasa, timp in care se adauga treptat vinul. Crema se lasa la racit, apoi se incorporeaza mascarpone amestecandu-se cu o paleta sau cu o lingura de lemn. Se adauga si frisca, amestecandu-se cu grija de jos in sus. Crema astfel obtinuta se pastreaza in frigider pana cand se asambleaza prajitura.

Se pregateste cafeaua, iar dupa ce s-a racit se amesteca cu vinul. In acest sirop se inmoaie piscoturile. Se introduc cu partea cu zahar in jos si se tin doua secunde. Piscoturile insiropate se aseaza intr-o tava asemenea unui blat. Se adauga jumatate din crema. Se pune apoi cel de-al doilea strat de piscoturi in directia opusa fata de primul strat. Se pune restul de crema deasupra si se niveleaza. Se pudreaza cu cacao si se da la rece timp de sase ore.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro