Desert oriental – Cataif cu nuca si frisca

Cataiful, cunoscut si sub denumirea de Konafa, Knafah, Knafe, Kenafi, este un desert specific bucatariei orientale. Turcii, egiptenii, libanezii si palestinieni il prepara de cand se stiu, prajitura fiind una dintre cele mai populare din Orientul Mijlociu.

Exista o varietate de retete ale acestui preparat, care poate fi consumat atat la micul dejun cat si la cina. Cataiful se prepara usor, din ingrediente accesibile.

Daca optati pentru reteta cu nuca si frisca veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g fidea, un pachet unt, 200 g nuci (migdale sau fistic), o lingurita scortisoara, 2 plicuri praf de frisca, 300 ml lapte. In comert exista blat de cataif, daca nu gasiti puteti sa-l preparati din fidea foarte subtire.

Pentru sirop: 600 ml apa, 300 g zahar, o lamaie (coaja si zeama).

Mod de preparare:

Untul se topeste intr-un vas la bain-marie apoi se toarna peste fideaua care a fost intinsa uniform intr-o tava. Incercati sa nu lasati portiuni neacoperite. Tava se da in cuptorul preincalzit timp de 10-20 de minute, pana cand fideaua se rumeneste putin.

In acest timp puteti prepara siropul. Intr-un vas se pune la fiert 600 ml de apa si 300 g de zahar, si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Apoi in sirop se adauga coaja si zeama de lamaie. Siropul cataifului se tine la fiert in jur de 20-30 minute, pana cand acesta isi schimba consistenta.

Cand blatul de cataif este gata se scoate din cuptor si se toarna peste aceasta siropul fierbinte. Siropul se toarna pe toata suprafata blatului, apoi blatul se lasa cateva ore sa se insiropeze. Dupa ce blatul a absorbit tot siropul se taie in doua. Nuca macinata se amesteca cu o lingurita de scortisoara si se intinde pe una din jumatati, apoi se pune peste aceasta si cealalta jumatate de blat. La final cataiful se imbraca in frisca.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro