Designul italienesc - rigurozitate, stil, creativitate

interior italianDesignul mobilierului italienesc face parte din stilul avantgardist de amenajare binecunoscut in toata lumea. Care este insa secretul care propulseaza si care face ca acest stil sa fie atat de celebru? Noi va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva dintre elementele specifice culturii si stilului de viata italienesc oglindit in produsele creatorilor si al producatorilor.

Traditia indelungata si influentele istorice ale creatiei care detine acel flair unic italienesc porneste chiar de la cuvantul “design” des utilizat atat in moda cat si in domeniul amenajarilor interioare provenit din vocabularul locuitorilor din Peninsula “disegno”.

A crea inseamna a concepe lucruri marete

Pictorul si arhitectul Giorgio Vasari (1511 - 1547) a incadrat pictura, sculptura si arhitectura sub conceptul “arti del disegno”, adica “Artele creatiei”. Vasari credea ca cel ce stapanea marea arta a creatiei, detinea totodata si puterea inegalabila de a concepe cu ajutorul pergamentului si al instrumentelor de scris lucruri mai mari decat cele mai inalte turnuri ale lumii.

Designul industrial

Odata cu revolutia industriala de la sfarsitul secolului XVIII inceputul secolului XIX produsele unicate, create manual, au fost inlocuite cu cele produse in masa. Astfel termenul utilizat pentru forma acestora nu era “design”, ci “conceptia produsului” sau “formarea industriala”. Astazi intelegem prin “design” in primul rand designul industrial, cu alte cuvinte estetica industriala moderna care urmareste imbinarea frumosului cu utilul. Iar la acest capitol italienii sunt cei mai buni.

Stilul italienesc de amenajare se caracterizeaza prin creativitate, imaginatie, fantezie si rigurozitate.

A.V.
InCasa.ro

 

Comentarii:

vWPrxzIDVxIUcDCdpw postat pe 17 Iulie 2012
dWGakgPI
cred ca era clar pentru toata lumea inca de dupa meiucl cu man utd de acum 2 saptamani ce o sa se intample cu ancelotti, ba chiar e posibil sa fi fost luata decizia de mai devreme. o sa se repete povestea asta pana reuseste cineva sa'i castige ucl lui abramovici, e singurul criteriu dupa care sunt judecati antrenorii pentru ca e singurul trofeu care'l mai intereseaza pe om din anumite puncte de vedere abramovici nu e cu mult mai sofisticat decat indienii aia de la venky's.re wigan este corect tot ce spui, au probabil cel mai slab support din campionat iar fotbalul s'a imbunatatit exact in ultimii doi ani, dupa venirea lui martinez, absolut normal cand inainte i'ai avut pe alde paul jewell (pe care acum il au pe cap ipswich, ca tot ii amintpeai) si steve bruce dar adauga ceva entertainment value prin faptul ca pot sa bata pe oricine inclusiv atunci cand nimeni nu i'ar vedea nici macar with an outside chance (cred ca si pe voi v'au aranjat la modul asta chiar pe la inceputul sezonului dupa ce luasera 10 goluri in 2 meciuri).m'am uitat si pe ligile europene si vad ca a retrogradat deportivo la coruna always had a soft spot for those fuckers, cred totusi ca acolo sunt probleme din ce in ce mai mari de vreo 5-6 ani iar sezonul asta am inteles ca au ramas si fara bani pacat. iar pentru o survival sunday chiar mai hardcore decat cea de azi recomand ultima etapa din franta duminica viitoare, cu 9 echipe in 3 puncte care trebuie sa evite ultimul loc de ligue 2 (monaco sunt in pole position, sunt acum pe 18 si joaca acasa cu lyon).