Dictionar de stiluri decorative E - N

Continuam seria de articole dedicata stilurilor decorative cu inca 15 perioade importante. Pentru prima parte a dictionarului, apasati aici.

interior in stil eclectic

interior in stil eclectic (b)

interioare in stil eclectic

Eclectic - cuprinde mai multe perioade si stiluri care au in comun aceleasi trasaturi legate de culorile, texturile, formele si finisajele folosite. In general era aleasa o gama restransa de culori neutre si materiale cu diferite modele sau texturi.

stil englezesc

country englezesc

stil federal

interior in stil englezesc

stil country englezesc

stil federal

Stil englezesc - se caracterizeaza, in ceea ce priveste interioarele, prin abundenta lemnului, a colectiilor si materialelor cu modele, in culori traditionale. Lemnul este folosit pentru podele, pereti si accente sculptate atent. Materialele au modele scotiene in patratele linii sau modele abstracte, sunt in general de lana si in combinatii de culori (verde, albastru inchis, rosu si auriu). Colectiile includ piese de argint si vase chinezesti.

Country englezesc - un stil cu tenta relaxanta si comfortabila, care include mai multe influente traditionale. Se folosesc culori naturale si nu foarte intense; aspectul rustic, atat pentru interioare cat si exterioare, e dat de utilizarea lemnului, fierului si pietrei. Materialele textile specifice sunt covoarele cu broderii si tapeturile cu modele florale; mobilierul variaza de la dulapuri piese inchise la culoare, pana la biblioteci din lemn de pin.

Stilul Federal - a aparut imediat dupa revoluria americana si era in mare voga la inceputul anilor 1800. Mobilierul a imprumutat influente neoclasice de la Sheraton si Hepplewhite: liniile faninate, picioare subtiri la mobilier si furniruri si modele contrastante. Unul din cei mai populari fabricanti de mobila in stil federal era Duncan Phyfe. Mobilierul masiv, folosit pentru depozitare, aveau picioare si manere de alama; de asemenea, mesele de jocuri erau accente foarte populare.

stil empire

interior in stilul garden

dormitor in stilul empire

interior in stil garden

Empire (in Franta) - stil aparut la inceputul anilor 1800 ca expresie a ambitiilor imperiale ale lui Napoleon. Bazate pe modelele clasice grecesti si romane, motivele simbolizeaza torte, vulturul roman, coroanele imperiale, figuri mitologice, lei si litera N (de la Napoleon). Peretii si tavanele au decoratii si ornamente extensive.

Provincial/Country (in Franta) - cuprinde versiuni rustice ale pieselor formale de mobilier francez din anii 1600 si 1700, cum ar fi cele in stilurile Louis XIV si Louis XV. Mobilierul era lasat in starea lui naturala si etala din abundenta decoratiuni manuale. Scaunele aveau spatare si sezuturi din lemn, fara tapiserii. Culorile intalnite sunt intense: albastru mediteraneean, galben, rosu teracota si verde. Materialele naturale, cum sunt piatra si teracota erau folosite din plin, pe langa fier.

Stilul Garden - se caracterizeaza printr-o atmosfera de proaspat, incarcata cu lucruri dragute, incluzand aici imprimeurile florale, pernele lucrate manual, tablouri cu plante uscate, mobilier din lemn pictat; ca accente avem broderii, flori proaspete si ceramica chinezeasca.

lodge

iacobin

mission

interior lodge

stilul iacobin

scaunul Morris

Iacobin - stil denumit dupa regele James I, conducatorul Angliei la inceputul anilor 1600; caracterizat printr-un aspect medieval, finisari in culori intunecate si decoratiuni sculptate in stil italian.

Stilul Lodge - caracterizat prin materiale naturale precum pielea, lana si lemn. Mobilierul e substantial si de obicei e lasat in stadiul natural, rustic.

Mediteranean - stil originar din tarile din nordul Marii Mediteraneene (Spania, Grecia si Italia) care astazi se mai numeste si spaniol modern. Aspectul mobilierului variaza de la modele pur functionale pana la cele formale. Piesele sunt scunde, cu picioare si postamente cu ornamente intoarse; elementele de feronerie sunt grele si deseori lucioase. Peretii sunt de cele mai multe ori tapetati sau vopsiti cu modele.

mediteranean

modernism

stilul modern

stilul mediteraneean

modernism

stilul modern

Modernism - stil nascut din influentele anilor 1930-1070. Cuprinde accesorii in forme inspirate din natura, cu linii curate, pereti vopsiti in culori mate si placaj indoit, in cazul mobilierului. Materialele care s-au dezvoltat si s-au folosit din abundenta in acest stil sunt vinilul, melamina si formica; pe langa acestea mai sunt placajul indoit, fibra de sticla, aluminiul si fierul forjat. Lumina devine un artificiu artistic; corpurile de iluminat la moda au forme ciudate - globuri, triunghiuri, conuri, facute din otel, alama , aluminiu si culori intense.

Stil Mission - reprezinta miscarea arta si mestesug din America de la inceputul anilor 1900; include mobilier masiv de stejar cu linii simple, rectangulare si finisaje inchise la culoare. Stilul este asociat cu Gustav Stickley iar cea mai populara piesa de mobilier in stil mission a fost, fara indoiala, scaunul Morris, primul scaun cu spatar reglabil.

Modern - stil curat (fara decoratiuni in exces), bazat pe linii drepte, aparut in perioada 1930, dar cu radacini in scoala de design german Bauhaus si design-ul modern scandinav. Este caracterizat de suprafete lucioase, forme geometrice cizelate si asimetrii. Ferestrele mari joaca un rol important si fac posibila o legatura stransa intre interior si natura.

interior marocan

stilul neoclasic

interior marocan

stil neoclasic

Stilul Marocan - ofera interiorului un aspect plin de detalii, cu materiale cu modele complicate, mozaicuri colorate, lampi de metal, pereti decorati cu diferite texturi, covoare orientale si accente ornamentale din lemn sculptat.

Stilul Neoclasic - este simplu si elegant, cu motive imprumutate din temele Egiptului, Greciei si Romei antice. S-a dezvoltat la sfarsitul anilor 1700.