Dieta in functie de grupa sangvina

dieta in functie de grup sangvina

dieta in functie de grupa sangvina (b)

dieta in functie de grupa sangvina (c)

Una din cele mai de succes abordari in intelegerea starii de sanatate, din punct de vedere nutritional, este cea a doctorului Peter D'Adamo, numita dieta corecta in functie de grupa sangvina.

Cercetarile dr. D'Adamo au fost initial inspirate de teoriile tatalui sau asupra importantei grupelor sangvine in anticiparea procesului biochimic la fiecare persoana. Acestea l-au ajutat sa identifice amprentele genetice ale celor patru grupe sangvine, 0, A, B si AB, si sa creeze patru tipuri de diete corespunzatoare.

Semnificatia fiecarei grupe sangvine poate fi schitata de-a lungul evolutiei omenirii, pentru ca fiecare grupa contine informatii genetice legate de dieta si modul de viata al stramosilor nostri. In mod uimitor, aceste "informatii" inca influenteaza multe din trasaturile noastre, mai ales sistemul nostru imunitar. Unul din rolurile sistemului imunitar este sa recunoasca substantele invadatoare, iar acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor markeri chimici care se gasesc in sange. Fiecare grupa de sange poseda markeri chimici diferiti, si odata ce acestia identifica substanta straina, invadatoare, sistemul imunitar devine capabil sa o neutralizeze, producand substante chimice, hormoni, celule albe si anticorpi. De asemenea, sistemul imunitar produce anticorpi si pentru celelalte grupe sangvine. De exemplu, grupa sangvina A va avea anticorpi pentru grupa B, si invers; asta explica faptul ca oamenii care au grupe de sange A si cei cu grupa B nu pot face transfuzii intre ei.

Anticorpi sunt produsi si pentru anumite tipuri de mancare, cele patru grupe sangvine fiind cele care "spun" sistemului imunitar sa tolereze anumite tipuri de mancare. Fiecare grupa de sange este programata sa accepte tipurile de hrana care se regasea, in mare parte, in dieta stramosilor lor compatibili, acum mii de ani.

Daca grupa sangvina accepta un tip de hrana sau nu depinde de niste molecule de proteine carbohidrate, numite lectina, care se gasesc in mancare. Acestea au proprietatea de aglutinare, care le permite sa se lipeasca de alte molecule. Puterea de aglutinare a lectinei a fost demonstrata in asasinarea lui Gyorgi Markov, in 1978, de catre un agent secret al KGB. Initial, la autopsie nu s-a putut depista nici un motiv al mortii, dar o analiza mai amanuntita a scos la iveala existenta unei bile mici, aurii, plina cu ricin, in piciorul decedatului. Ricinul este o substanta chimica toxica atat de puternica, incat si cea mai mica cantitate poate cauza moartea prin aglutinarea celulelor rosii in cheaguri de sange si evident, blocarea arterelor. Acesta este un caz extrem si, din fericire, un sistem imunitar sanatos protejeaza pe oricine impotriva efectelor lectinei.

Lectinele din mancare sunt caracteristice fiecarei grupe sangvine, si daca apare vreo incompatibilitate, lectina poate aglutina celulele si cauza neplaceri in corp. De exemplu, proteinele (lectina) din lapte nu sunt benefice pentru grupa sangvina A, pentru ca nu pot fi digerate; in acest caz, fie sistemul imunitar va raspunde prin inflamarea peretilor stomacului sau probleme intestinale, fie proteinele vor fi absorbite in sange, ducand la aglutinarea celulelor si cauzand probleme majore, cum ar fi ciroza ficatului sau disfunctii ale rinichilor. Alte lectine sunt glutenul, care cauzeaza inflamatii ale intestinelor, si unele legume care pot exacerba simptomele artritei.

Cheia pentu a fi sanatosi este sa evitam lectinele care aglutineaza celulele, iar munca dr. D'Adamo este bazata pe identificarea acelor tipuri de mancare care sunt cele mai potrivite pentru fiecare grupa sangvina.

Dieta include 16 grupuri de hrana pentru fiecare grupa de sange, si variaza de la carne, carne de pui, preparate marine, produse lactate, oua, grasimi, cereale si legume, pana la ceaiuri de plante. Fiecare grupa se imparte in trei categorii de hrana: benefice, neutre si cele care trebuie evitate.

Sa vedem in continuare caracteristicile fiecarei grupe sangvine in parte si dieta corespunzatoare:

Grupa sangvina 0 (Vanatorul) - este din punct de vedere antropologic cea mai veche grupa. Este asociata cu un nivel mare de aciditate in stomac si enzime intesinale care pot consuma colesterolul, de aceea poate asimila cu usurinta proteinele animale. O mare incidenta o au problemele legate de aglutinarea sangelui, precum si ulcerul gastric, bolile inflamatorii si ale glandei tiroide. Cei care au aceasta grupa sangvina ar trebui sa nu manance cereale, in special grau si porumb. Se recomanda o dieta bogata in proteine (inclusiv carne rosie), putini carbohidrati, si multe fructe si legume; se pot manca moderat oua si nuci. Trebuie evitate produsele lactate, fasolea, cerealele, painea, pastele fainoase si orezul. Sunt recomandate exercitiile fizice (aerobicul) si alergarile.

Grupa sangvina A (Cultivatorul) - a aparut ca urmare a dezvoltarii activitatilor argicole. Acest tip secreta cantitati mai mici de acid gastric si este in principal asociat cu proteinele vegetariene. Sunt recomandate dietele complexe cu carbohidrati si multe fibre, tofu, legumele, fructele si fasolea; se mai pot consuma nuci, seminte, cereale, paste fainoase, orez. In randurile celor cu grupa de sange A sunt cei mai multi bolnavi de inima, diabet si anumite tipuri de cancer. Trebuie evitat graul, produsele lactate, grasimile animale si carnea. Sunt recomandate sporturi relaxante, precum yoga si golf.

Grupa sangvina B (Nomadul) - este asociata culturilor care consumau cantitati mari de produse lactate fermentate si este grupa cu cele mai putine restrictii. Se recomanda o dieta echilibrata, cu surse de proteine din peste si lapte, fructe si legume, cereale, carne. Se intalneste o mare incidenta de afectiuni ale rinichilor si ale vezicii urinare. Sunt recomandate activitatile sportive ca tenisul, drumetiile si inotul.Trebuie evitate mancarurile care contin porumb, carne de pui, alune.

Grupa sangvina AB (Enigmaticul) - este o grupa noua care combina tipurile A si B, si deci poate tolera o gama mai larga de produse alimentare. Se recomanda in principal o dieta vegetariana, si rareori consumarea produselor lactate sau a  preparatelor marine. Este predispusa la boli de inima, cancer si anemie, si trebuie sa evite carnea rosie, porumbul si unele tipuri de fasole.

Dieta in functie de grupele sangvine mai contine si sfaturi asura unor suplimente alimentare, a eliberarii de stres, exercitii fizice si caracteristici de personalitate pentru fiecare tip. Se spune ca aceasta dieta are multe beneficii, printre care: evitarea virusilor obisnuiti si a infectiilor, intarzierea imbatranirii, si mentinerea pe cale naturala a uneo greutati corporale normale. De asemenea, se spune ca ajuta la lupta impotriva unor boli mortale, cum sunt, cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul si insuficienta renala. Mai presus de acestea, dr. D'Adamo considera ca aceasta dieta reface ritmul genetic natural al corpului, dandu-i vitalitate si sanatate.