Fixarea de dibluri in perete

Pentru agatarea unei fotografii sau unui tablou mic pe perete este suficient sa se bata numai un cui. Pentru a fixa insa un obiect mai mare sau mai greu, mai ales cand acest obiect este mult solicitat (o galerie de perdele, o lampa de perete sau un dulap suspendat) in peretele respectiv trebuie mai intai fixata o bucata de lemn, numita diblu, in care se bate dupa aceea cuiul sau se baga un surub. Pentru fixarea diblului se executa mai intai o gaura potrivita cu marimea diblului, care se face dintr-o bucata de lemn moale, de tei sau de brad, cu marginile inclinate. Pentru orificiile din perete se foloseste o dalta sau un burghiu de perete care sa patrunda in tencuiala si inca cel putin 1 cm in zidaria de caramida, astfel ca dupa fixare fata diblului sa fie la nivelul tencuielii. Orificiul se face cu fundul mai larg decat fata pentru a asigura o buna fixare a diblului.

 

Apoi, diblul se uda bine si se prepara pasta de ipsos necesara fixarii lui. Cu aceasta pasta se unge bine diblul, iar in orificiu se introduce pasta la fundul lui, dupa care se introduce diblul si se bate usor cu un ciocan pana ce fata lui ajunge la nivelul tencuielii.

Surplusul de ipsos se inlatura cu grija cu un spaclu sau cu un cutit, netezind suprafata in lucru si se lasa cateva ore sa se usuce.

   dibluri

Dupa aceea se va fixa cuiul sau surubul de care se agata obiectul in cauza.