Tencuiala

Tencuiala este o operatie de acoperire a suprafetelor elementelor de constructie din caramida, beton, lemn, piatra, etc., cu mortar care, dupa un anumit timp, se intareste si formeaza un strat rezistent.

tencuiala

Ce rol are tencuiala...
Tencuielile au rolul sa protejeze zidurile, tavanele si alte elemente de constructie de actiunea umiditatii, gerului, caldurii soarelui si altor factori nocivi, care pot duce la deteriorarea materialelor din care sunt executate. De asemenea, tencuielile ajuta la imbunatatirea izolarii termice a locuintei si acopera neregularitatile, creand suprafete netede ce usureaza intretinerea locuintei si contribuie la aspectul estetic placut al acesteia.

Cum se aplica tencuiala...
Toate tencuielile se aplica in cel putin 2 straturi: un strat de baza - grundul - cu rosimea de 8-15 mm si un strat subtire de pasta de var si adaos de ipsos, denumit glet de var, ori un strat subtire de pasta de ipsos fin netezit, denumit glet de ipsos, ori prin tratare in scopuri decorative.

Probleme...
Cu timpul, pe suprafetele tencuite ale peretilor pot aparea diferite defecte, cum ar fi, de exemplu, crapaturi, coscoveli, pete, etc., care se inlatura de obicei inaintea lucrarilor de zugravire.

Cauzele care produc aceste defecte sunt diferite.
Coscovirea si caderea tencuielii se datoresc nerespectarii conditiilor pe care trebuia sa le indeplineasca suprafata ce urma sa fie tencuita, care nu asigura o buna aderenta intre aceasta si mortarul aplicat. Slaba aderenta se explica prin faptul ca suprafata tencuita a fost prea neteda sau nu a fost bine curatata de praf, noroi, pete de grasime, "impuscaturi" etc. Coscovirea tencuielilor poate fi provocata si de intrebuintarea necorespunzatoare a cladirii: nerepararea la timp a burlanelor, jgheaburilor, instalatiei de apa, teraselor, etc., care duc la umezirea tencuielii si apoi la desprinderea de pe zidarie.
Crapaturile apar de obicei pe linia de despartire a 2 materiale diferite pe care s-a aplicat tencuiala, in special intre zidarie si lemn saumetal, daca la executare nu s-au acoperit rosturile cu plasa de rabit. De asemenea crapaturile apar din cauza tasarii fundatiilor sau a grinzilor pe care se sprijina zidaria, precum si ca urmare a folosirii unui mortar cu compozitia necorespunzatoare.
"Impuscaturile" tencuielii sunt provocate de calitatea varului stins folosit la prepararea mortarului sau de existenta unor bulgari de argila in nisipul din mortar. Partile de var ramas nestins si bulgarii de argila absorb umiditatea din mortar, din zidarie sau din atmosfera si isi maresc volumul, producand umflarea tencuielii, pana se sparge. Bucatile de  tencuiala cad si in locurile respective apar gauri conice de pana la 3-4 cm diametru.
Petele de pe tencuiala pot fi de diferite culori, in functie de cauza care le-a produs. Petele roscate se datoresc prezentei la mica adancime a unor conducte metalice, a tuburilor metalice ale instalatiei electrice, a barelor de otel-beton, etc., care au ruginit datorita umezelii. Petele negre sunt urmare a existentei sub tencuiala a unor materii bituminoase care nu au fost complet indepartate la pregatirea suprafetelor pentru tencuire, ori a aplicarii tencuielii direct pe tubul de scurgere din fonta, acoperit de obicei direct cu catran. Petele maro de pe tencuiala cosurilor din camere sunt produse  de defectiunile sobei sau ale cosului, datorita carora combustibilului arde incomplet producand un lichid negru ce patrunde prin zidaria cosului.
Constatarea cauzelor acestor pete se face prin usita de curatire din incapere sau din pod, interiorulcosului fiind gasit umezit de un astfeld e lichid. Petele albe se datoreaza aplicarii tencuielii pe zidaria umeda. Apa din zidarie, care contine diferite saruri aduse din masa zidariei, ajunge la suprafata tencuielii si o pateaza. Astfel de pete, dupa uscarea zidariei si o noua zugravire, nu mai apar.

Repararea tencuielilor
Reparatiile trebuie sa inceapa numai dupa identificarea si inlaturarea cauzelor care au provocat deteriorarea. Altfel, dupa un timp, defectele apar din nou. Repararea se face in portiunile cu defecte, precum si in toate portiunile in care aceasta este desprinsa de stratul suport,. ceea ce se poate usor stabili dupa sunetul spart obtinut prin lovirea tencuielii cu un ciocan de lemn sau de cauciuc dur.

Pentru executarea reparatiei se inlatura cu spaclul tencuiala desprinsa de pe stratul suport, iar suprafata descoperita se curata bine de resturile de mortar si praf cu ajutorul unei perii. Locurile respective se curata si dincolo de limitele suprafetei cu defect, cu circa 5 cm. Apoi locurile curatate se uda cu apa si se aplica un strat de mortar proaspat. Mortarul se aplica in straturi, asa cum se executa o tencuiala noua, respectiv fiecare strat se aplica numai dupa uscarea stratului precedent.

Mortarul se prepara din nisip si apa de var in care se adauga putin ciment. In general este recomandabil sa se foloseasca la mortarul pentru reparatii acelasi liant ca si la mortarul vechi. Nu se recomanda sa astupati crapaturile si alte mici defecte cu mortar de ipsos, pentru ca acest material isi mareste volumul cand se zugraveste si suprafetele reparate vor iesi in relief.

Daca in tencuiala veche exista fisuri, iar dupa examinarea prin ciocanire se constata ca tencuiala nu este desprinsa de pe stratul suport, repararea se poate limita la largirea fisurilor cu varful spaclului si curatirea lor de praf cu o peie, dupa care se uda cu apa si se astupa cu mortar.