Finisarea peretilor cu panouri rigips

Se pot distinge urmatoarele tehnici de lucru: - procedeul tencuirii uscate, in care panourile se monteaza cu adezivi pe un suport masiv (caramida, beton, b.c.a.); - procedeul montarii panourilor pe structuri proprii, de obicei in cazul suporturilor lipsite de capacitate portanta.  In primul caz, suportul trebuie sa fie stabil, plan, protejat de umiditatea produsa prin capilaritate sau de fenomenele meteorologice si sa nu fie inghetat. Trebuie indepartate resturile de mortar sau de beton, ceara si uleiurile folosite la decofrare. Betonul proaspat, inca umed, trebuie lasat sa se usuce. Suprafetele netede (betonul) trebuie pre-tratate cu substanta Ri-Kombicontakt iar suprafetele puternic absorbante cu Ri-Kombigrund. In cazul combinarii finisajelor uscate cu finisaje umede, se executa mai intai cele umede. In principiu, in cazul finisarii peretilor si a planseului, se finiseaza mai intai peretele.  

Tencuiala uscata. Drept tencuiala uscata se folosesc panouri de constructie RIGIPS de inaltimea incaperii si groase de 12,5 mm. Acestea se prind de peretii masivi (de zidarie, de beton nefinisat) cu adeziv pe baza de ipsos.  Tencuiala uscata nu se recomanda la uscarea peretilor umezi si nici la imbunatatirea izolatiei fonice sau termice. Pentru o etapizare rationala a executiei se taie de fiecare data panourile necesare finisarii unui perete intreg. Inainte de aplicare, instalatiile care se monteaza in grosimea finisajului trebuie translatate.  

Dozele de distributie si intrerupatoarele trebuie asezate la circa 2cm distanta fata de perete. Pe dosul panourilor taiate (inaltimea = ''h'' incapere minus 15mm) se aplica, precum in desen, adezivul preparat conform retetei (tiparita pe sac). In dreptul ferestrelor, lavoarelor, consolelor, cosurilor etc., panourile trebuie lipite pe intreaga suprafata.

Lipirea/pozitionarea. Panourile prevazute cu adeziv se ridica la perete si se bat usor cu ciocanul de cauciuc si bagheta de pozitionare pentru a le aseza vertical si in acelasi plan. La pardoseala trebuie sa ramana, gratie unui distantier, un rost de circa 5mm (pentru ventilare in timpul prizei).

Montarea de panouri Rigips pe straifuri. Pentru a compensa greseli mari de planeitate, se lipesc, la distante de 60cm, straifuri de panouri RIGIPS care, in cazul unui suport incapabil de a purta sarcini, trebuie prinse suplimentar in dibluri dispuse la distante de 60cm. Pe aceste straifuri, pozitionate vertical si in acelasi plan, se lipesc panouri RIGIPS (grosime 12,5mm), cu un strat subtire de substanta pentru umplut rosturi Super.

Coaja de dublare pe astereala de lemn
Peste tot unde, din cauza unei zidarii lipsite de planeitate, a unei tencuieli defectuoase sau a unui schelet portant din lemn executat gresit, nu se pot prinde panourile RIGIPS cu adeziv, acestea (in grosime de 12,5 mm) pot fi prinse pe un raster din sipci de lemn, fixat de perete cu dibluri. Mai intai se fizeaza cu dibluri si suruburi, sipci de 20/30 mm, vertical si in acelasi plan. Defectele de planeitate se rezolva prin intermediul unor distantieri. Daca odata cu finisarea peretelui trebuie imbunatatita si izolatia fonica si termica, intre sipcile asterelii, de perete, se prinde material izolator din fibre minerale. Panourile se prind cu suruburi rapide RIGIPS de 35 mm. In cazul termoizolarii peretilor exteriori, pentru evitarea formarii de condens, trebuie incorporata o bariera de vapori (vezi ''indicatii de constructie: protectia termica si umiditatea'').
 

Coaja de dublare independenta
Coji independente de dublare se realizeaza acolo unde trebuie compensata lipsa de planeitate a zidarieisau unde trebuie introduse instalatiile in spatiul rezultat. Daca in acelasi timp trebuie imbunatatita si izolarea termica si fonica, se introduce, in golul rezultat, materialul izolator din fibre minerale. Ca structura de sustinere pot fi folosite profile metalice CW 50 sau 75, sau montanti de lemn 6/6 cm. Fixarea structurii de sustinere si panotarea se executa ca in cazul peretilor de compartimentare. In cazul termoizolarii peretilor exteriori, pentru evitarea formariide condens, trebuie incorporata o bariera de vapori (vezi ''indicatii de constructie: protectia termica si umiditatea).
 

Coaja de dublare cu bride de ajustare
Aceasta structura se realizeaza pentru compensarea neplaneitatilor si pentru imbunatatirea izolatiei fonice. Ca structura de sustinere pot fi folosite profile metalice UW 50 sau sipci de lemn 30/50mm. Interaxul structurii de sustinere masoara 60 cm. Mai intai se traseaza cu firul de plumb traseul bridelor de ajustare si se monteaza diblurile. Se insurubeaza sina de ajustare prevazuta cu banda de etansare pentru racordarea cu peretele, apoi i se indoaie laturile in unghi drept. Izolatia se preseaza de perete, iar laturile sinei se indoaie pana la capat. Profilele de perete UW sau sipcile de lemn se prind de cleme cu suruburi rapide in pozitie plana si verticala. Sipcile, respectiv profilele introduse in sine, se apasa intre perete si astfel pot fi ajustate. Pe aceasta structura de sustinere, pozitionata plan si vertical, se insurubeaza panouri RIGIPS (grosime 12,5 mm) cu suruburi rapide Rigips de 35 mm, dispuse la distante de 25 cm unul de altul. In cazul termoizolarii peretilor exteriori, pentru evitarea formarii de condens, trebuie incorporata o bariera de vapori.

Comentarii:

SULqxIDAJf postat pe 09 Mai 2013
fMglPBQNKfY
Mircea Eliade a scris o carte despre asta: Comentarii la lengeda mesterului Manole (reeditata de Humanitas). Legenda are origini (demonstrate de un cercetator neamt!) sud-dunarene (chiar si numele Manole face parte din onomastica slavilor de sud). Exista variante sud-dunarene (grecesti, bulgaresti, macedonene, bosniace, albaneze). Se pare ca, in Balcani, varianta greaca este cea mai veche. Versiunea romaneasca deriva din cea bulgareasca sau/si sarbeasca. Legende de acelasi tip (ritualuri sacrificiale de constructie), unele extrem de asemanatoare (constructorii, exasperati de nereusita, sacrifica o fiinta umana), se gasesc in aproape toate ariile geografice: Estonia , Ucraina, Scotia, Tara Galilor, Franta, Spania, China, America, Polinezia, Africa neagra, Egipt, India. Se pare ca mesteri nepriceputi erau cam peste tot. De ce sa facem dintr-un mit universal o demonstratie a tarelor romanilor?!E clar ca mitul a aparut in vremuri cand arta de a construi era privita ca o stiinta esoterica (francmasoneria operativa). Pana la calculele moderne de rezistenta materialelor si stabilitatea structurilor constuirea unei cladiri avea implicatii metafizice. Manole nu frecventase un curs de rezistenta materialelor . Erau vremuri cand mesterii erau incompetenti by default , singurul lor manual fiind experienta celor de dinaintea lor. Care experienta nu se transmitea oricui si oricum Faptul ca mesterii din acea vreme incercau de multe ori, nu e un semn de incompetenta. Incompetent in raport cu ce, ca doar nu aveau manuale sau standarde? Edison a facut zeci de mii de experiente nereusite ( doar vreo cateva mii, numai cand a cautat un filament corespunzator pentru ceea ce avea sa fie becul electric modern).Dincolo de aerul de pamflet (intotdeauna e sanatoasa o doza homeopatica de demitizare), riscam sa pierdem niste sensuri interpretand cu metodologii si axiologii moderne un mit arhetipal! Sa nu uitam ca exact asta fac si unii atei cu texte din Biblie (mai ales din Vechiul Testament un exemplu ar fi Iosua 6:26).Asa ca eu ii iau nitel apararea legendei lui Manole si indraznesc sa spun ca nu are nimic de-a face cu incompetenta unor mesteri care ar face bine sa invete sa-si ingroape in ceea ce mesteresc ei si putina transpiratie si, de ce nu?, si ceva pasiune.Pe de alta parte, uneori nu ne-ar strica sa gandim in categorii mai putin generale. Mai sunt si romani care isi fac (sau macar incearca sa-si faca) bine meseria, indiferent daca sunt sau nu cunoscatori ai legendei mesterului Manole. Stiu pe cineva (roman get-beget) care aliniaza asa de bine faianta, incat ai impresia ca foloseste laserul.

danut postat pe 29 Octombrie 2010
ok
modelul de mai sus ie beton:)))

RARES postat pe 26 Februarie 2010
POZE
MAI MULTE POZE SI SCHUTE,VA ROG.SUNTEM ANCEPATORI.

giani postat pe 04 Ianuarie 2010
..
nu este foarte indicata lipirea placilor ,apar probleme la inbinari deoarece lucreaza indiferent de plasa sau banda de hartie ce se aplica la gletuire.

valyta postat pe 17 Noiembrie 2009
tavan rigips
unde sant pozele cu tavan rigips?

cori postat pe 09 Noiembrie 2009
tavan fals modele
nu vad nici un model...=)))

tulea postat pe 24 August 2009
montare rigips
ar fi bine ca mesajul sa fie urmat si de cateva imagini sau schite