Ghivecele

Pasionatii de gradinarit au mereu nevoie de un ghiveci potrivit, mai ales atunci cand vor sa aduca in locuinta plantele mult prea delicate pentru a supravietui frigului de afara. Exista mai multe tipuri de ghivece, asa ca nu ar trebui sa fie greu sa gasiti modelul de care aveti nevoie. Un ghiveci bun trebuie sa fie suficient de mare pentru a lasa solul si radacinile sa respire, sa fie suficient de larg pentru a putea uda usor plantele, sa aiba orificii de scurgere si nu in ultimul rand sa fie suficient de frumos pentru a putea fi expus oriunde. Un ghiveci poate fi facut din ceramica, plastic, fibra de sticla, lemn, aluminiu, cupru, etc. Se poate gasi orice fel de ghiveci, cu orice model, exact ceea ce ne trebuia pentru o anumita floare. 

Cele mai folosite, mai ales in florarii, sunt ghivecele din lut sau ceramica, smaltuite sau nu, cu gauri de scurgere la baza si de culoare cafenie. Acest tip de ghiveci a devenit un standard, si daca veti cumpara o floare in ghiveci sunt sanse foarte mari sa primiti acest tip. Ieftine si usor de gasit, sunt recipientele ideale daca nu doriti ceva prea pretentios, ci doar ceva practic. Foarte rar acestea sunt si decorate. Ghiveciul din lut absorbe si lasa sa iasa umezeala prin pereti, porozitatea speciala a materialului din care sunt facute recomandandu-le pentru orice tip de planta. Desi se sparg usor, ghivecele din lut sau ceramica sunt cele mai folosite, oferind suficienta aerisire si umiditate pentru radacinile plantelor, fiind considerate cea mai "sanatoasa" optiune.  

Cele din ceramica sunt smaltuite in exterior, uneori si in interior, fiind mult mai placute privirii. Cel mai adesea nu au orificii de scurgere, asa ca nu sunt tocmai potrivite uzului zilnic. Au in principal un rol ornamental, fiind folosite in special pentru expozitii, decoratiuni interioare sau transport (fiind mai rezistente). Este recomandabil sa mutati florile din acest tip de ghiveci intr-unul din lut, pentru ca umiditatea si aerisirea radacinilor se fac cu foarte multa greutate. Puteti avea astfel surpriza ca florile sa se usuce, oricata grija ati avea.

Ghivecele din plastic sau fibra de sticla sunt mai ieftine, rezistente si foarte usoare, tinzand sa inlocuiasca lutul si ceramica. Sunt usor de curatat si intretinut, exista numeroase modele si dimensiuni, doar ca nu sunt la fel de frumoase ca cele clasice. Plantele puse in acest tip de ghiveci nu trebuie udate la fel de des, dar nici nu retin la fel de multe minerale precum ghivecele clasice, asa ca este bine sa adaugati un ingrasamant pamantului de flori.