Gradina din balcon

Gradina din balconPrintr-o amenajere corespunzatoare, balconul poate deveni un loc de relaxare si un spatiu agreabil, in care sa va destindeti dupa o zi obositoare de lucru. De cele mai multe ori, balconul serveste ca spatiu de depozitare a obiectelor vechi sau foarte rar utilizate. Sta in puterea dvs sa transformati acest loc intr-o oaza de verdeata, renuntand la vechituri si dand o infatisare noua spatiului.

 

Mai intai de toate ganditi-va sa introduceti in aceasta zona cateva scaune sau o bancheta si o masuta sau o polita. Apoi treceti la decorarea spatiului cu plante, plasandu-le pe rafturi, pe polite sau in vase prinse direct pe zid. Atunci cand achizitionati vasele sau ghivecele pentru flori, alegeti-le astfel incat stilul si materialul sa fie unitare, chiar daca modelele si dimensiunile sunt diferite. Va recomand ceramica si metalul, in locul plasticului, care este lipsit de eleganta si nu reprezinta o solutie fericita pentru plante.

 

Un aspect important este acela al alegerii tipurilor de plante care va vor "popula" balconul. Pentru balconele deschise plantele care rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius sunt cele de talie mica, care nu necesita mult sol pentru a-si dezvolta radacinile.

 

Un alt criteriu de care trebuie sa tineti cont este ca plantele sa-si pastreze frunzisul si iarna, usurandu-va, in acest fel, sarcina curateniei. Optati pentru conifere si arbusti cu frunze mereu verzi precum Ilex, Prunus laurocerassus, Hedera sau Buxus.

 

In privinta arborilor pentru balcon, va recomand sa optati pentru soiurile de talie foarte mica, gen: bonsai, artari japonezi cu ramurile contorsionate sau conifere tunse geometric si altoite, pentru forma.

 

O alegere fericita o reprezinta plantele aromatice: menta, mararul, cimbrul, oregano sau rosmarinul. Astfel de specii nu necesita vase mari si nici ingrijire speciala, in schimb ofera prospetime si un parfum deosebit spatiului. Singura "pretentie" de care trebuie sa tineti seama este ca au nevoie sa fie tunse lunar, iar unele dintre ele trebuie insamantate primavara, nefiind plante perene.

 

www.incasa.ro