Inainte de a decora

decorarea locuinteiAsadar... v-ati decis sa va redecorati locuinta sau tocmai v-ati mutat intr-o casa noua, careia doriti sa-i imprimati un aer personal. Primul pas este acela de a indentifica problemele majore, prin aceasta intelegand situatiile cu care va confruntati - aveti bani, dar nu aveti idei sau invers; ferestrele au o larga deschidere catre spatiul public, iar dvs doriti intimitate; pe jos sunt covoare, iar dvs. preferati parchetul; dormitorul e vopsit in albastru, iar culoarea  pe care o preferati pentru acest spatiu este verdele etc.

Dupa ce ati identificat aceste probleme treceti la calcularea bugetului, tinand cont de schimbarile pe care vreti sa le operati, in ordinea prioritatilor lor. Daca intentionati sa faceti o schimbare totala bugetul alocat trebuie sa fie mult mai mare decat in cazul unei renovari. Identificati apoi scopul proiectului dvs. - in functie de ceea ce va propuneti: doar o schimbare sau o transformare majora. Ideile pe care le aveti pot depasi suma de care dispuneti, asa ca incercati sa realizati un plan cat mai realist, la care sa puteti adauga ulterior, in cazul primirii unei prime sau al unui castig nesperat, si alte idei.

Daca sunteti chirias, incercati sa alegeti acele modalitati prin care sa schimbati numai lucrurile pe care le luati cu dvs atunci cand va gasiti alta locuinta. Nu incepeti sa vopsiti peretii, de exemplu, pentru ca, desi nu este o operatiune costisitoare, veti fi nevoiti sa-i vopsiti din nou la plecare. Incercati sa transformati atmosfera prin adaugarea de accesorii, cuverturi, perdele, pernute etc.

Urmeaza etapa in care va definiti stilul. Retineti ca cel mai important aspect este ca locuinta sa reflecte gustul personal. Indiferent ca este traditional sau clasic, rustic, contemporan, scandinav etc. decorul va reprezinta, el este ceea ce sunt dvs., asadar luati-va timp de gandire inainte de a incepe sa va amenajati locuinta. Incercati sa va dati seama ce doriti cu adevarat si de ce anume aveti nevoie. Insa inainte de a incepe cumparaturile trebuie sa fiti inspirati. Inspiratia este ce care va ofera o viziune, o harta pentru proiectul dvs. Asadar, provocati-va inspiratia!

Cautati modele - vizitati cat mai multe locuinte, faceti turul fiecareia, analizati bine interioarele. Popositi in fiecare camera cateva minute. Nu priviti prea mult piesele individuale. Luati-le in considerare pe cele de baza (pereti, podea, plafon). Incercati sa va dati seama cum anume va face sa va simtiti camera respectiva, ce sentimente va trezeste si notati-va impresiile.

Emisiunile TV reprezinta o alta sursa de inspiratie. Televiziunile, atat cele nationale cat si cele internationale (HGTV), expozitiile organizate periodic, magazinele de profil sau revistele de specialitate ofera numeroase informatii utile si interesante, care va vor ajuta sa "va formati ochiul". Atunci cand va extrageti ideile, fiti critici, nu imitati intocmai si incercati sa va definiti propriul stil.

Corina Dovinca
InCasa.ro

Comentarii:

aKDhZhztxQ postat pe 09 Iunie 2012
sIaWnkaYnqx
Buna seara,Va scriu, in speranta ca ma poate ajuta cnieva cu o sugestie, un sfat. O sa incerc sa explic cat mai pe scurt situatia. Am locuit din anul 2008, impreuna cu prietenul (roman) intr-o garsoniera langa Mfcnchen. Proprietara garsonierei ni s-a parut atunci foarte cumsecade si foarte corecta. Din pacate, am constatat ulterior ca doar ni s-a parut. In luna iulie 2011 am gasit un apartament mai mare, in Mfcnchen, pe care urma sa il inchiriem incepand cu data de 15.08.2011. Am facut o intelegere scrisa cu proprietara garsonierei, prin care noi ne obligam sa ii renovam garsoniera pana la data de 31 august 2011, pe cheltuiala noastra, sa facem curatenie, astfel incat un potential chirias sa se poata muta imediat. Zis si facut. Intre timp, proprietara a gasit un chirias interesat pentru aceasta garsoniera, care urma sa se mute deja incepand cu data de 1 Septembrie 2011. Totul parea sa mearga struna. Noi am terminat renovarea chiar mai devreme cu o saptamana, adica la data de 23 August 2011, data la care noul chirias s-a mutat in garsoniera, noi predandu-i acestuia cheile. Problema este ca proprietara nu a respectat intelegerea si nu ne-a restituit integral cautiunea + jumatate din chiria aferenta lunii august (chirie pe care noi o platisem integral la inceputul lunii), motivand ca mocheta din garsoniera prezinta pete. Practic, din aproximativ 1000 Euro, cat ar fi trebuit sa ne restituie, ne-a restituit doar 600. A trimis ulterior si o scrisoare in care motiveaza retinerea de 400 Euro: petele de pe covor, plus nebenkosten, plus perioada de 1 saptamana cat am locuit noi in garsoniera pe perioada renovarii, respectiv 15.08. 23.08.2011. Mentionez ca in contractul de inchiriere din 2008 este specificat faptul ca mocheta este murdara si deteriorata, locuinta fiind nerenovata la momentul preluarii. Ulterior, scotocind printre hartii am descoperit si faptul ca ne-a mai pacalit cu nebenkosten pentru anul 2010, cand ar fi trebuit sa ne restituie suma de 380 Euro. Sunt absolut convinsa ca ne-a pacalit si cu nebenkosten pentru anul 2009,insa aici nu avem nimic scris, tocmai de aceea ne tot framantam sa gasim o solutie si sa aflam. Am gasit o organizatie Mieterverein Mfcnchen E.V. , la care urmeaza sa devenim membri, din cate am inteles ne vor ajuta atat pe partea de consiliere juridica, dar si sa aflam nebenkosten reale pentru acea garsoniera. Exista cnieva care s-a mai confruntat cu o asemenea situatie? Doamna Fuss, domnul Goldis, cand aveti un minut, v-as fi recunoscatoare daca mi-ati lasa un raspuns. Orice sugestie e binevenita. Va multumesc anticipat, Anca.