Marula (Sclerocarya birrea)

marulaMarula sau Arborele elefantilor face parte din familia Anacardiaceae, genul Sclerocarya si se prezinta sub forma unui copac unisexuat (produce numai un singur tip de gameti), care creste in zonele impadurite tropicale si subtropicale din sudul si din vestul Africii. Are o singura tulpina si o coroana bogata, fiind caracterizat printr-o coaja de culoare gri pestrit. Arborele poate creste de pana la 18 m inaltime, mai ales in zonele cu altitudini joase si in padurile deschise. Fructele sunt utilizate in prepararea lichiorului Amarula. Distributia acestei specii in intreaga Africa a urmat migratiei populatiei Bantu, reprezentand, din vremuri imemorabile, un element important din dieta acestora.

Atunci cand ajung la maturitate, fructele au un invelis de culoare galbena, fiind foarte bogate in vitamina C - aproximativ de opt ori mai bogate decat portocalele - suculente si acidulate, avand o aroma deosebita. In interiorul acestora se gasesc samburii tari, de dimensiunea unor nuci. Dupa ce se usuca, din acesti samburi sunt extrase semintele, care au o aroma delicata, sunt foarte gustoase si sunt preferate in special de rozatoare.

Copacul mai este numit si arborele elefantilor, pentru ca aceste animale se hranesc cu pofta din fructele lui. Se crede ca dupa ce consuma marula, elefantii se imbata; studiile efectuate in acest sens nu sustin insa ipoteza. Datorita asocierii arborelui cu elefantii, producatorii de lichior Amarula, au facut din acest animal simbolul marcii si au devenit sustinatorii programului: Amarula Elephant Research Programme, desfasurat la Universitatea Natal din Durban.

Lichiorul, denumit Amarula, este fabricat in Africa de Sud si se prezinta sub forma unei creme obtinute din zahar si fructe de marula, avand gust de caramel. A fost comercializat pentru prima oara in luna septembrie a anului 1989.

Photo: wikipedia.org

Corina Dovinca
InCasa.ro