Palmierul rafie - cele mai mari frunze din lume

palmierPalmierul rafie - copacul cu cele mai mari frunze din lume

Palmierul rafie (Raphia) face parte dintr-un  gen care cuprinde doisprezece specii de palmieri, nativi din regiunile tropicale ale Africii, in special din Madagascar; o singura specie - R. taedigera poate fi intalnita si in America Centrala si de Sud. Acesti copaci cresc in inaltime pana la 16 m si sunt remarcabili datorita frunzelor lor compuse, penate, cele mai lungi din tot regnul vegetal; frunzele palmierului R. regalis detin recordul in acest sens, ajungand pana la 25,11 m. in lungime si 3 m. latime. Plantele sunt monocarpe si fie infloresc o singura data si mor dupa ce semintele ajung la maturitate, fie tulpinile individuale mor dupa ce dau fructe, iar sistemul de radacini ramane viu si genereaza noi tulpini.

Imensele frunze cresc intr-un smoc urias, in varful trunchiului, fiecare fiind impartita in zeci de frunzulite inguste, ascutite, care ies in lateral din tulpina centrala. Chiar si aceste frunzulite depasesc uneori 1 m lungime. Datorita dimensiunii lor, frunzele sunt foarte eficiente in captarea luminii. In acest scop ele consuma, insa, foarte multa energie, avand nevoie de tulpini puternice, care sa le imobilizeze. Pentru a rezolva aceasta problema, palmierul rafie s-a adaptat, avand mereu numai 12 frunze adulte (copacii cu frunze mult mai mici, asa cum sunt, de exemplu, stejarii, au deseori peste un sfert de million de frunze adulte).

Fibrele acestui palmier au numeroase utilizari, mai ales in domeniile textil si al costructiilor. In mediul local sunt folosite pentru confectionarea funiilor, barelor, pentru sprijinirea grinzilor sau ca diverse invelitori pentru acoperisuri, pentru care sunt folosite frunzele si crengile.

Membrana de pe partea inferioara a frunzelor este folosita pentru a obtine o fibra lunga si subtire, care poate fi vopsita si impletita si din care se fabrica produse textile, ce variaza de la palarii la pantofi sau covoare decorative

Din Palmierul rafie se obtine, de asemenea, o bautura importanta in cultura africana. Seva copacului contine zaharuri. Aceasta este colectata in mod traditional, prin taierea copacului in partea de sus si prin suspendarea unei tartacute mari in care se scurge lichidul alb-laptos. Spre deosebire de colectarea sevei palmierului de ulei, acest proces ucide copacul. Atat seva palmierului rafie cat si cea a palmierului de ulei se lasa sa fermenteze cateva zile. Atunci cand este proaspat colectata ea este dulce si usor intepatoare. Aceasta seva este numita vin.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro