Materialele textile naturale si sintetice

Vreti sa cumparati draperii noi? Trebuie sa alegeti un material textil pentru a schimba tapiseria unui scaun mai vechi sau trebuie sa cumparati un covor? Daca va aflati in aceasta situatie, atunci ar trebui sa va intrebati ce tip de material este potrivit pentru ceea ce va trebuie? De ce este un material mai bun decat altul?

In acest articol vom afla ce anume se afla intr-un material textil (lana, bumbac sau un amestec) si cum este facut acesta, pentru a stabili pentru ce anume s-ar potrivi.

Exista doua tipuri de materiale:
1. materialele naturale
2. materialele sintetice

Atat materialele naturale cat si cele sintetice au calitati pozitive. Cele sintetice, de exemplu, sunt foarte rezistente si nu se deterioreaza repede daca sunt expuse mult timp la soare. Asta nu inseamna ca materialele naturale sunt mai putin bune. Rezistenta materialelor depinde, de cele mai multe ori, de calitatea tesaturii si de eventualele tratamente aplicate ulterior. Bumbacul, de exemplu, are fibre mai groase si o tesatura mai densa, astfel ca se va comporta mai bine in timp.

In unele cazuri, un amestec de sintetic cu natural poate fi cea mai buna solutie pentru tapiserii, pentru acoperirea podelelor si/sau a ferestrelor. Amestecurile de fibre sunt calitativ superioare, pentru ca au rezistenta materialelor sintetice si calitatile celor naturale.

Din puctul de vedere al tendintelor, sunt la moda materialele naturale, poate si ca o reactie la multele aspecte artificiale din lumea care ne inconjoara. Se pare ca acum are loc un proces de redescoperire a naturalului, iar in ceea ce priveste materialele, este important cum ''cad'' aceste in interior

Materialele textile naturale

Bumbac
Este un material foarte versatil si, in acelasi timp, cel mai rezistent din fibrele naturale, cu
exceptia lanei (dar cine ar dori sa doarma in asternuturi de lana?). Bumbacul rezista foarte bine daca este vopsit. In plus, aerul trece foarte usor prin tesatura - in jargonul din industria tesaturilor se zice ca bumbacul ''respira'' bine.

Aplicatii: pentru capitonari, faptul ca bumbacul lasa sa treaca aerul este un avantaj absolut. Pentru o camera in care oamenii stau mai mult timp - un living, de exemplu - acest lucru va mari gradul de comfort al mobilierului. Daca va place aspectul cret, sifonat, care este mai mereu la moda si caracteristic verii, atunci niste huse de bumbac sunt exact ceea ceva trebuie. Daca va doriti si durabilitate, atunci alegeti un amestec de bumbac cu fibra sintetica. Bumbacul este de asemenea o alegere buna pentru husele de perne sau cuverturi. In camerele mai putin formale, ferestrele pot fi acoperite cu draperii de bumbac.

Panza
Facuta din fibre vegetale, aceasta are un luciu fin. Este foarte rezistent cand vine vorba de
patare, dar se sifoneaza foarte usor.

Aplicatii: Panza este excelenta ca fata de masa pentru ca este usoara.

Matase
Este creata de viermi, iar rezultatele sunt magnifice. Partea negativa cand vine vorba de
matase, e ca nu se comporta bine daca este expusa la soare. Matasea este de mai multe tipuri, poate avea gramaje diferite si calitatea ei se poate observa la atingere. Gradul de uzura al matasii este dat in cea mai mare parte de calitatea tesaturii (tesatura mai grosiera este mai rezistenta).

Aplicatii: matasea este potrivita pentru decorarea ferestrelor, dar si pentru capitonarea unor piese de mobilier, deoarece este destul de rezistenta. Sa nu uitam ca inainte de aparitie fibrelor sintetice, matasea si bumbacul erau folosite din plin. Multe din cele mai fine covoare orientale sunt facute din matase si au durat sute de ani. matasea este perfecta pentru husele de perna.

Lana
Dintre toate fibrele naturale, lana este cea mai rezistenta. Ea poate fi destul de aspra, dar tine
de cald; totusi, exista unii oameni alergici la lana (si cainii mai pot avea aceasta reactie la covoarele si tapiseriile de lana).

Aplicatii: covoarele fabricate din lana sunt cu adevarat fabuloase. De asemenea, pielea de oaie, cu tot cu blana, neprelucrata, este materia prima ideala pentru covorasele care se aseaza langa pat, in mijlocul living-ului sau in fata semineului. O tapiterie din lana va dura pana la viitoarea era glaciara, atat de rezistenta este.


Materiale textile sintetice

Acril
Se coloreaza foarte usor si este rezistent la pete. In plus, nu se deterioreaza foarte repede la actiunea indelungata a soarelui, calitate care nu este des intalnita la fibrele textile naturale. In schimb, este ceva mai greu de curatat dect lana si se poate acoperi de scame.

Aplicatii: este de cele mai multe ori combinat cu fibre naturale pentru a le conferi rezistenta.

Nylon
Este printre cele mai rezistente materiale. Nu se pateaza, insa ii lipseste calitatea cea mai importanta: nu ''respira''.

Aplicatii: soliditatea tesaturii de nylon si faptul ca tine de cald face ca materialul sa nu fie foarte placut de folosit la capitonari, huse, fete de perna, etc.

Polyester
Acest material sintetic este format din fibre rasucite, impletite intre ele. Nu isi pierde culoarea usor, dar este mai greu de curatat decat nylonul si lana. Si nu este la fel de rezistent ca celelalte materiale.

Aplicatii: este deseori folosit ca o parte din amestecul de fibre care e folosit la capitonari.

Acetat
Este un material rezitent si putin afectat de umiditate. E mai usor decat celelalte fibre sintetice si in plus nu se sifoneaza usor si nu face scame.

Aplicatii: se foloseste mai ales ca draperii, pentru ca nu se sifoneaza.