Obiceiuri de Paste in diferite culturi europene

iepurasi de pastiPe langa tipicul religios traditional, aproape similar, in tarile crestine europene s-au dezvoltat si alte obiceiuri zonale de Paste. Acestea sunt legate de simbolurile clasice: ouale incondeiate, iepurasii din ciocolata, cosurile cu flori de primavara, mesele bogate in cozonaci, pasca, drob, oua rosii, friptura de miel etc. Ca si Craciunul, Pastele  este sarbatoarea care uneste familia si reprezinta un prilej de bucurie, generata, pe de-o parte, de Invierea lui Isus Hristos, iar pe de alta de iertarea pacatelor si de inceperea unui nou ciclu al vietii.

La romani obiceiurile sunt usor diferite in functie de zonele geografice in care va aflati, insa, in mare, ele respecta aceleasi canoane. Principala diferenta consta in aceea ca in unele locuri traditia s-a pierdut in negura timpului, iar in aletele ea este pastrata inca vie - asa cum se intampla, de exemplu, in zona Maramuresului. Pastele la romani consta in respectarea unui anumit ritual. Astfel ca, in Duminica Invierii, obiceiul este ca oamenii sa imbrace straie noi -  semnificatie a primenirii trupului, dupa ce, in prealabil, au tinut postul Pastelui, in vederea purificarii spiritului. Acest ritual initiatic este urmat de participarea la slujba de Inviere, la care crestinii duc la biserica, pentru sfintit: pasca, oua rosii, o sticla de vin (din care va bea dupa sfintire toata familia, la masa de Paste), o bucata de miel fript sau drob, cas sau branza, sare si un colac cu lumanare (care ramane la biserica). In dimineata imediat urmatoare slujbei, in unele regiuni exista obiceiul ca oamenii sa puna intr-un ibric apa rece, un ou si un ban de argint si de a se spala cu aceasta apa pe fata. Aceste elemente au rolul de a conferi, la nivel simbolistic, anumite caracteristici: se spune ca cel care respecta obiceiul va deveni rosu in obraji ca oul - adica sanatos si vioi, tare ca banul si bogat. Mai nou exista obiceiul ca iepurasul - un alt simbol al Pastelui - sa aduca daruri, in special celor mici.

Si in alte tari ale Europei, oamenii au legat aceasta sarbatoare de anumite obiceiuri specifice. In Anglia, de exemplu, se obisnuieste ca de Paste sa se daruiasca oua foarte mari de ciocolata. In Bulgaria, pictarea oualor este o indeletnicire a calugaritelor din manastiri, iar in Elvetia sunt zone in care exista credinta ca ouale de Pasti sunt facute de cuci sau chiar de iepurasi. De aceea, copiii pregatesc din primele flori de primavara cate un cuib in care acestea sa fie depuse. In Olanda, parintii vopsesc oua verzi, pe care le ascund in iarba, iar copiii pornesc sa le caute, obicei tinut si in Germania, dar cu oua de diverse alte culori. Suedezii orneaza ouale cu desene hazlii si cu versuri in rime, care se citesc cu glas tare, inainte de a le manca. In Ungaria, ouale sunt vopsite in rosu sau galben, iar pe ele se deseneaza apoi diferite motive ornamentale, cele mai intalnite fiind cele ce reprezinta stoguri de fan, case, fantani cu cumpana si femei cu cosuri in maini.

Corina Dovinca
InCasa.ro