Otravurile din plante

Exista diverse plante care, desi par inofensive pot face un rau imens. Daca ne gandim bine, fiecare a dat cadou cate un buchetel de ''plante otravitoare'' (branduse sau poate Dieffenbachia, o planta de chiveci). Cateva dintre aceste plante sunt :

Brandusa de toamna
In special bulbul si semintele plantei contin un  alcaloid numit colchicina care este folosit in tratamentul cancerului pielii, gutei, artritelor. Daca insa este folosit incorect sau ajunge din intamplare in organism poate ataca tesuturile si organele, poate paraliza sistemul nervos central si centrii respiratiei, provocand moartea prin asfixiere.


foto: Lavinia Rorich

   

brandusa_de_toamna_foto_LaviniaRorich

Spanzul
Apare pe la inceputul lunii martie si se mai numeste ''iarba nebunilor''. Spanzul este extrem de toxic din cauza unor alcaloizi puternici precum helleborina si helleboreina. Contactul cu radacinile proaspat scoase din pamant poate provoca ameteala, voma, crampe sau chiar lesin.

Omagul
Este din aceeasi familie ca si spanzul fiind folosit mai demult pentru a fi omorati lupii. Radacinile sale contin aconitina. Simptomele apar la cateva minute dupa contact sau dupa ingerare si se caracterizeaza prin dureri de cap, greata, voma, furnicaturi la degete, slabirea auzului si vederii, ameteli. Pentru un om, doza mortala este de 1 mg de acotinina (circa 2-3 grame de radacini uscate).

Are de asemenea si efecte benefice in febra, pneumonie, bronsita, sciatica, reumatism sau nevralgii.

Matraguna
Frunzele tinere de matraguna sunt bogate in alcaloizi iar acest continut creste in perioada infloririi. Fiind o planta otravitoare, trebuie sa va spalati bine mainile dupa contactul cu aceasta.  De asemenea resturile acestei plante ar fi bine sa fie ingropate sau arse. Fructele acesteia nu trebuiesc confundate cu ciresele negre, deoarece produc otraviri mortale.

Dieffenbachia
Desi numnele acestei plante poate ca nu va spune nimic, ea este foarte cumparata din florarii, fiind o planta destul de iubita. Otravitor la acesta planta este sucul sau. Planta are tendinta de o scapa de frunzele de la baza, pastrandu-si doar un manunchi de frunze in varf. Posesorii o taie pentru a o rearanja si este bine sa foloseasca manusi deoarece operatiile implica un contact direct cu sucul plantei.

Comentarii:

sVHCfzYxvUtVe postat pe 16 Martie 2012
OJRGTOFPF
If the president has the same haetlh care plan as the rest of us, so be it. But we know thats not the case, so he can shove his haetlh plan you know where. Its more of a control tactic than anything. I look at credit reports alot , you w might be surprised how many people make no effort what so ever to pay there medical bills , rather it is $50 0r $500 they make no effort. Yet they continue to go to the hospital for the least little thing because they no they are not gonna have to pay.