Tufele cu flori timpurii

LiliaculTufele cu flori timpurii prezinta avantajul ca inverzesc mult dupa ce inflorescentele s-au uscat, sunt spectaculoase si ajuta la crearea unui spatiu verde deosebit pentru gradina dvs. Ne vom opri pentru inceput asupra a trei dintre aceste minunate plante de primavera: azalea, kerria si liliacul.

           

Azaleea: prezinta o multitudine de soiuri; iar florile trec prin intreg spectrul cromatic. Sunt iubitoare de sol acid. Inainte de a fi cultivate in gradina, solul trebuie pregatit cu atentie si fertilizat cu substante acide bogate ºi suplimentat cu un strat de resturi lemnoase din pin (prin descompunere acesta constituie un adjuvant pentru sol). Planta se uda de 2-3 ori pe saptamana in primele 2 luni dupa plantare, dupa care se reduce numarul la o data pe saptamana - resturile lemnoase vor asigura umiditatea necesara pentru mai multe zile. Perioada indicata pentru efectuarea toaletei este cea de dupa inflorire: se indeparteaza crengutele uscate si ramurile prea incarcate, ocolindu-se taierea  ramurilor principale si intervenirea in coronamentul tufei.

           

Kerria: face parte din familia Rosaceelor. Are frunzele ovale, alterne si usor dintate, iar florile sunt galbene, in forma de cupa. Kerria este o planta foarte rezistenta la temperaturi scazute; necesita un sol bine drenat, o zona de penumbra ºi udare la intervale regulate. Inmultirea se realizeaza toamna sau la inceputul iernii, prin lastari sau prin divizarea tufelor, iar vara prin butasi sau marcotaj. Se planteaza in recipiente fara nici un fel de protectie.

           

Liliacul: are inflorescente bogate si prezinta o mireasma imbatatoare. Este un arbust mai dificil de plantat decat de ingrijit. Locul ales in vederea plantarii trebuie sa fie expus la soare, cel putin 6h/zi, solul trebuie sa fie bine drenat ºi imbogatit cu fertilizatori. La inceput se uda de cateva ori pe saptamana, iar dupa ce tufa s-a prins bine in sol, udatul se face o data pe saptamana. Cantitatea de apa trebuie sa fie echilibrata, excesul sau absenta conducand la uscarea frunzelor ºi la alterarea sanatatii plantei. Se tunde la 2 saptamani dupa plantare, dupa care o data pe an. Tunderea ajuta atat la dezvoltarea ramurilor cat ºi la stabilirea formei coronamentului.

 

www.incasa.ro