Patternul

PatternPattern-urile, foarte la moda anul acesta, se refera la felul in care sunt dispuse liniile si tesaturile pe suprafata unui obiect. In timp de cuvantul "pattern" desemneaza  un model care se repeta organizat, pe principiul tablei de sah, in privinta decoratiunilor acest termen se refera la dispunerea, de cele mai multe ori haotica, a elementelor de design pe o anumita suprafata - vezi pattern-urile florale.

           

In designul interior, pattern-urile sunt utilizate in scopuri diferite:

- pentru a crea un punct focal intr-o camera;

- pentru a acorda o tenta scenografica incaperii, prin crearea unei teme dominante;

- pentru a inviora un interior monoton;

- pentru a reproduce un stil dintr-o anumita epoca.

 

Pattern-urile clasice sunt preluate, de obicei, dintr-o schema istorica de decorare. Cretonul[1], de exemplu, este asociat cu stilul englezesc, in timp ce panza alba de bumbac corespunde stilului rustic. Pattern-urile contemporane sunt inedite, dar se bazeaza, in linii mari, pe ideile traditionale.

 

Alegerea unui pattern este, de cele mai multe ori, intamplatoare. Nu pornesti sa cauti avand in cap un anumit model, ci te surprinde o schema de decorare, aplicata, de exemplu, pe un obiect mobilier. Ulterior acesta devine elementul de baza in functie de care iti decorezi intreaga camera sau casa. Pattern-ul in sine trebuie sa fie sugestiv si sa permita folosirea unor pattern-uri complementare, iar culorile din interiorul acestuia indica culorile care trebuie aplicate pieselor din fundal.

 

Exista, insa, persoane care prefera sa porneasca de la un anumit plan. Unii doresc sa recreeze un look traditional sau vor sa obtina o atmosfera specifica. Indiferent de obiectiv exista cateva aspecte de care oricine trebuie sa tina seama atunci cand realizeaza o schema de decorare, bazata pe pattern-uri:

- pentru incaperile de dimensiuni mici trebuie aplicate pattern-uri complicate, care sa dea impresia de spatiu;

- pentru camerele mari sunt indicate pattern-urile ample, grandioase, care se intind de-a lungul spatiului, proportionand camera;

- pattern-urile sunt utilizate in scopul de a acorda valoare estetica acelor spatii in care trasaturile arhitecturale lipsesc;

 

pattern-urile trebuie sa se potriveasca stilului architectural al camerei/casei. Daca incaperea este decorata, de exemplu, in vechiul stil Victorian vei crea un spatiu confunz folosind linii geometrice contemporane.

 

Pattern-urile pot fi aplicate peste tot in incapere: in decorarea peretilor, a mobilei sau in privinta accesoriilor. In orice caz, camera va fi inundata de ambianta creata de acel model specific aplicat, asa ca trebuie sa fiti foarte atenti, pentru ca pattern-ul folosit poate deveni sufocant.

 

Decorarea traditionala se realizeaza cu un singur pattern, care se potriveste cu un fundal solid. Astfel, o camera de un alb monoton capata un aer vibrant folosind scaune tapisate in culori vii ca elemente principale de decor.

 

Amestecarea pattern-urilor cu diferite culori sau cu alte pattern-uri poate fi un proces dificil. Va trebui, pe de-o parte, sa creati armonie intre culori, iar pe de alta parte, sa accentuati elementele contrastante pentru a induce senzatia de spatiu. Incepeti mai intai cu unul sau doua modele, observati daca se potrivesc impreuna si abia apoi adaugati altele. Incercati sa va axati pe un pattern dominant, iar celorlate acordati-le un rol complementar. Folositi pattern-uri care contin preponderent o singura culoare care se va regasi ulterior in restul pattern-urilor utilizate.

 

Cand lucreaza cu pattern-uri, unii considera util sa foloseasca o plansa si mostre din pattern-urile pe care le vor aplica ulterior, pentru a-si face o idee asupra felului in care vor arata impreuna. Pot fi folosite bucati de stofa, potrivite cu pete de vopsea si colaje din reviste. Aranjati cateva pattern-uri impreuna, apoi lasati-le cateva zile pe plansa pentru a vedea daca va acomodati cu aranjametul respectiv.

 

Cel mai important aspect in folosirea pattern-urilor il constituie toleranta la schimbare. Daca, dupa un timp, un anumit model vi se pare nepotrivit, atunci inlocuiti-l. Pattern-urile folosite pentru decorarea spatiilor au capacitatea de a crea stari emotionale puternice, de aceea trebuie sa acordati atentie si sa fiti constienti de aceste stari pentru a putea controla ambianta camerei.

 

[1] Creton = tesatura imprimata, plina, rezistenta si deasa, fabricata mai ales din in sau canepa. (cf. DEX)

 

www.incasa.ro

05.05.2008

 

Comentarii:

lnLtopdtjfyRBRm postat pe 04 Decembrie 2011
rVfXGYzKxTRxT
TYVM you've solved all my prolbems