Petuniile, micile minuni ale verii viitoare

 

PetuniiDaca va ginditi cum sa va decorati gradina sau balconul, cea mai potrivita alegere pe care v-o putem recomanda este petunia.
Petunia (familia Solanaceae) este una dintre cele mai importante flori anuale folosite in amenajarile peisagistice.
Origine: America de Sud (Argentina si Brazilia).
Specii si cultivaruri: Petunia hybrida este specia careia ii apartin varietatile si soiurile existente astazi in cultura. Planta are inaltimea de 20 pina la 40-60 cm. Lastarii pot avea pozitie erecta, tiritoare ori pendenta. Intreaga planta prezinta peri aspri si este glutinoasa (secreta un lichid lipicios). Frunzele petiolate sau sesile, dispuse opus sau altern, au forma ovala. Florile, ca niste pilnii, au corola larga, dreapta, ondulata sau fimbriata, simpla sau involta. Culoarea difera de la soi la soi, intilnindu-se flori unicolore, bicolore si pestrite, intr-o gama bogata de nuante. Infloreste abundent vara si toamna.
Cerinte ecologice: Petunia este o planta pretentioasa la caldura. Infloreste sustinut in locurile insorite si in terenurile mai nisipoase. Nu se simte bine pe vreme racoroasa si umeda. Rezista bine la seceta.
Cultura: Se cultiva prin rasad si prin semanare direct in gradina. Pentru producerea rasadurilor, se seamana in sera, in luna februarie, astfel ca ele sa fie inflorite in aprilie-mai, cind pot fi plantate afara. Semanatul se face in ladite, semintele acoperindu-se cu un strat foarte subtire de pamint, dupa care se taseaza usor. Laditele se asaza in sera la 18-20 grade C sau in rasadnita calda.