Plante agatatoare in gradina

Pentru o gradina mai ocrotitoare va sugeram cateva plante agatatoare.

 

 

glicina

O cunoscuta planta agatatoare este Wisteria (glicina), dar din pacate are o perioada scurta de inflorire. O puteti planta in gradinile mari, intinse.

 

clematis armandii

O optiune este Clematis armandii. Aceasta comoara face foarte multe flori micute si cu un miros placut. Prefera zonele mai adapostite din gradina. Se pot planta cand infloresc merii sau cand da prima ninsoare. Singura problema ar fi ca ii va trebui ceva timp pana sa se prinda bine, dar o data prinsa nu se va mai opri.  Este planta perfecta pentru a acoperi ceva urat de genul unui perete. Infloreste din martie pina in mai.  Se dezvolta bine in soare si partial umbra, apa moderat.

 

 

 

rose

Trandafirii agatatori Rosa Alberic Barbier sunt si ei o varianta. Nu sunt pretentiosi deloc  Infloresc minunat toata vara.

 

 

 

 

lonicera japonica

Lonicera japonica este o planta viguroasa. Florile sunt alb spre galben sau alb-roz si secreta un suc dulce preferat de albine. Poate ca nu este atat de spectaculoasa in perioada infloririi ca alte plante agatatoare, dar cu siguranta iarna face o priveliste placuta datorita frunzelor care se mentin semi-verzi pina tarziu in iarna. Speciile cataratoare se raresc primavara, in martie-aprilie.

 

 

Vita de vie  salbatica are toamna un colorit minunat, cu tente de portocaliu sau rosu aprins. Nu mai amintim de florile mici alb verzui din primavara.

 

Iedera  cu frunzele sale de un verde inchis se dezvolta initial mai incet, dar in cele din urma va trebui sa aveti grija sa nu se raspandeasca prea mult.. Se dezvolta cu usurinta si  in conditii mai putin prielnice, intr-un sol acid sau bazic si se adpateaza indiferent daca se afla in plina lumina sau intr-un spatiu cu mai multa umbra.

 

gradinamea.ro

Octombrie 2007

Comentarii:

daniela postat pe 19 Iunie 2009
sfaturi pt. dl.petrisor
am avut si eu aceleasi probleme cu impatiens si le-am tratat(stropit) cu solutie cu Mospilan, o data la 7 zile cam de 4 ori cred ca e vorba de musculitele albe(f.mici)care-si depun ouale in frunze succes

victoria postat pe 02 Aprilie 2009
impatiens
florile impatiens sunt superbe dar nu le udati f.des ca putrezesc .daca se rasucesc frunzele poate ca au purici si nu cred ca le puteti salva ,pana la urma mor.

petrisor postat pe 31 Martie 2009
foarte interesant
Articolul este foarte interesant si prinde bine celor care vor sa infrumuteseze gradina. eu am o gradina de vreo 200 mp si deja am plantat trandafiri cumparati de la florarie,gladiole,lalele parfumate si crizanteme. Iubesc florile foarte mult si tocmai de aceea ,aceste materiale sunt foarte necesare. As vrea sa stiu ,de ce florilor IMPATIENS li se rasucesc frunzulitele .Am in casa 16 ghivece cu Impatiens -diverse culori.Le-am tot stopit cu Topsin dar nu-si revin. Va multumesc.