Plantele de gradina si copiii

Ce lucru mai placut poate fi decat sa explorezi gradina sau parcul impreuna cu copiii? Insa stim prea bine ca ei au tendinta de a cunoaste totul nu numai vizual si auditiv ci si tactil, olfactiv si mai ales prin gustare, bagare in gura. Cu cat copilul este mai mic cu atat va explora totul cu ajutorul gustului.

            Trebuie sa va supravegheati copiii in timp ce se joaca in gradina pana cand acestia vor ajunge suficient de mari pentru a intelege pericolele pe care le reprezinta unele plante. Pentru mai multa siguranta puteti crea un spatiu special pentru ei in gradina, delimitat de panouri sau gard. Toate plantele de pe veranda sau terasa ar trebui sa fie agatate la inaltime pentru a nu ajunge la ele si nici la pamantul din glastre.

            Nu trebuie sa intram totusi in panica si sa cadem in extrema cealalta, sa transformam gradina intr-una de tip japonez doar cu pietre si apa. Mai bine le explicam copiilor care flori sunt bune si care rele.

            Pentru a va feri copiii de pericole trebuie mai intai de toate sa cunoasteti dumneavoastra ce tipuri de plante sunt otravitoare si care nu. Ciupercile comestibile sunt mai greu de identificat si cu siguranta copiilor le place sa culeaga ciuperci. De aceea este mai bine sa le spuneti ca toate ciupercile sunt otravitoare si sa evite sa le atinga sau sa le manance. Simpla atingere a ciupercilor otravitoare poate provoca serioase probleme la stomac.

            In continuare va schitam o lista cu cele mai des intalnite plante din gradina care pot dauna daca sunt atinse sau mancate.

 ranunculu        narcisa         crini

 ranunculus

 

 narcise

 

 crini

             Plantele din familia ranunculus, cea mai raspandita fiind piciorul cocosului este intalnita peste tot. Are floricele mici colorate, in special galbene si albe.

Alte flori pe cat de frumoase pe atat de periculoase daca le mancati, sunt narcisele ( Narcissus) de toate culorile. Bulbii de narcise, iris, gladiole, lalele si zambile (hyacinthus orientalis) sunt de asemenea toxici. In general toti bulbii de flori nu se mananca. Crinii sunt periculosi mai ales prin mirosul puternic, mai ales in spatiile inchise.

lacramioare         brandusa       ortensie

 lacramioare

 

 brandusa de toamna

 

 ortensie

            Nici crizantemele (Chrysanthemums) nu sunt mai prietenoase, frunzele putand cauza dermatite. Lacramioarele ( convalaria majalis) si brandusele de toamna ( colchicum autumnale), hortensia ( hydrangea), iasomia ( jasminum), calele (zantedeschia aethiopica).

iasomie      cala     laur

 iasomie

 

 cale

 

 fructe de laur

            Fructele laurului ( Laurus nobilis) sunt extrem de otravitoare. La fel si bobitele vascului alb ( viscum alba) pe care il aducem incasa ca planta aducatoare de noroc. Stiati ca de fapt vascul este o planta semiparazita care traieste pe foioase si conifere? Otravitoare sunt si boabele de ricin ( ricinus communis). Alta planta des intalnita in gradina este iedera ( hedera helix), aceasta poate irita mainile sensibile.

 soc     matraguna      bobitel

 soc

 matraguna

 bobitel

            Socul ( sambucus nigra sau racemosa), de fapt fructele lui sunt folosite de copii drept munitie pentru suflat prin pixuri sau tevi. Acestea pot produce deranjamente la stomac si florile proaspete, eriteme.

            Matraguna sau cireasa lupului (atropa belladona) ramane una dintre cele mai periculoase plante de gradina sau padure.

            Degetarul rosu ( digitalis purpura), bobitelul (cytisus agnipilus),ciubotica cucului ( primulae flos), tisa (taxus baccata), lemnul raios ( evonymus verrucosa), lemnul cainesc (ligustrum vulgare), leandrul (nerium oleander), zorelele (ipomaea tricolour), garofitele de gradina (dianthus barbatus) , lathyrus odoratus, bujorii (paeonia officinalis), cerceii doamnei (dicentra formosa ) si azaleele (azalea indica ) sunt de asemenea otravitoare. Semintele de panselute (viola tricolour) sunt otravitoare.

 ciubotica    leandru    azalee

 ciubotica cucului

 leandru

 azalee

            Plantele agatatoare de genul curpen sau clematida (Clematis), la fel si lanternele chinezesti (physalis), vita ornamentala (Ampelopsis brevipedunculata ) sunt daunatoare.

            Planta de tutun verde este de asemenea foarte toxica.

Plantele toxice comestibile sunt tomatele, sparanghelul si cartofii. Frunzele tomatelor sunt toxice, se consuma doar fructul-rosia, lastarele crude de sparanghel sunt de asemenea periculoase iar la cartofi se stie ca toata planta de la suprafata este toxica, doar tuberculii se mananca. Alta planta comestibila este rubarba care poate fi otravitoare daca se mananca frunzele. De la aceasta planta se consuma doar petiolul sau coditele.

            Si copacii de genul salcamului alb (robinia pseudoacacia) poate fi otravitor prin ingerarea mugurilor, pastailor, scoartei, iar cel galben (laburnum anagyroides) are si florile toxice. Castanul porcesc (aesculus hippocastanum) are fructele invelite intr-o carcasa cu tepi care pot produce iritatii, de asemenea castanele lui nu sunt comestibile.

 curpen   rubarba     iedera

 curpen

 

 rubarba

 iedera

            Crusinul (rhamnus cathartica), boabele de crusin sau vergariu au un efect purgativ accelerat, sunt folosite ca remedii naturiste. Piperul lupului sau tulichina lupului (daphne mezereum) are scoarta si fructele toxice.

 www.incasa.ro 

2 februarie 2007

Altheate