Prepararea compreselor din plante

prepararea pansamentelorCompresele cu brusture

Frunzele proaspete de brusture se spala, se zdrobesc si se aplica sub forma de cataplasma, de mai multe ori pe zi pana dispare problema. Este recomandata in entorse, luxatii, picioare ranite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase sau plagi usturatoare.

Compresele cu cretisoara

Se spala o cantitate corespunzatoare de plante proaspete care se zdrobesc pe un fund de lemn si se aplica sub forma de compresa pentru vindecarea ranilor, intepaturilor sau taieturilor.

Compresele cu musetel

Se toarna 1 litru lapte clocotit peste 2 linguri de musetel, se lasa sa stea circa 2-3 minute, se strecoara si se aplica sub forma de comprese calde. Este recomandata compresa calda cu musetel in durerile de ochi, conjunctivite sau alte inflamatii ale ochilor, in eruptii cutanate care provoaca mancarimi sau supuratii, iar sub forma de gargara in durerile de dinti, precum si la spalarea ranilor.

Compresele cu patlagina ingusta

Frunzele proaspete de patlagina se spala, se zdrobesc pana se formeaza o pasta (terci), care se aplica pe zona cu probleme. Sunt recomandate aceste comprese in rani, crapaturi la picioare, taieturi, intepaturi de insecte, muscaturi de caine turbat, animale veninoase. Frunzele frecate in maini cu sare si aplicate la gat, vindeca gusa, iar la picioare vindeca basicile sau rosaturile provocate de incaltaminte. Este recomandata compresa si in cazul bolilor canceroase ale glandelor.