Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte

bloc vehiGUVERNUL A ADOPTAT ORDONANTA DE URGENTA PRIVIND CRESTEREA PERFORMANTEI ENERGETICE A BLOCURILOR DE LOCUINTE

 

Guvernul a adoptat in sedinta sa din 4 martie a.c., Ordonanta de urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte care abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.174/2002.

Blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990 vor fi reabilitate termic cu finantare de la bugetul de stat si de la bugetele locale.

Realizarea lucrarilor de interventie are ca scop cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si, implicit, reducerea consumurilor energetice necesare climatizarii locuintei, atat pe perioada iernii cat si pe timp de canicula. Prin lucrarile efectuate se vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire - sub 100 kwh/mp, in conditiile in care in prezent, consumul de energie este cuprins intre 180 kWh/mp si 240 kWh/mp.

Prin aceasta noua ordonanta: se extinde programul la toate blocurile de locuinte realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Imbunatatirea sistemului de finantare pentru executarea lucrarilor de izolare termica prevede:

 

- reducerea contributia asociatiilor de proprietari de la 33% la 20% prin preluarea efortului financiar de catre bugetul de stat;

- crestea contributiei din bugetul MDRL de la 37% la 50%;

- asigurarea cadrului legislativ privind cresterea rolului consiliilor locale in vederea:

- finantarii partiale /integrale, a contributiei asociatiilor de proprietari urmand ca modul de recuparare sa fie stabilit la nivel local

- preluarii partiale/integrale a contributiei proprietarilor aflati in imposibilitate de plata, pe baza de criterii si conditii aprobate la nivel local.


Programul national privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte, precum si planurile locale specifice vor dobandi caracter multianual, ceea ce va permite angajarea de lucrari esalonate pe perioade de mai multi ani financiari.

Costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale.

Lucrarile de interventie la anvelopa blocului de locuinte, stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta, sunt:

 

- izolarea termica a peretilor exteriori;

- inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic;

- termo - hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei;

- izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter;

- lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica;

- lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.


Odata cu efectuarea acestor lucrari de interventie se pot executa si urmatoarele lucrari, justificate din punct de vedere tehnic in expertiza tehnica si/sau auditul energetic:

 

- Lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie,

- Lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte.


Etapele necesare implementarii programelor locale sunt urmatoarele:

 

- identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte;

- instiintarea asociatiilor de proprietari de catre coordonatorii locali privind inscrierea in programul local;

- hotararea adunarii generale a proprietarilor de inscriere in programul local si semnarea contractului de mandat;

- proiectarea lucrarilor de interventie;

- executarea lucrarilor de interventie;

- receptia la terminarea lucrarilor si eliberarea certificatului de performanta energetica cu evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire;

- receptia finala, dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie de 3 ani.


Asociatiile de locatari din blocurile de locuinte se pot inscrie in program prin solicitare scrisa adresata primariei de care apartin, insotita de contractul de mandat semnat, hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala cu acordul majoritatii proprietarilor, lista proprietarilor din imobil.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei organizeaza controlul propriu, prin sondaj, al documentelor elaborate in etapa de proiectare a lucrarilor de interventie. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor, monitorizeaza performanta energetica a blocurilor de locuinte si constituie baze de date specifice.


Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

 

Comentarii:

bujoreanu florentin postat pe 02 Martie 2014
izolat blocul pe exterior
cine stie cite acte si aprobari ne trebue noua la locatari ca am izolat cu firma autorizata in orasul pascani iasi m-am saturat de umblat cu un dosar cit biblia de gros la;salubritate aviz 50 roni la notar 30roni documentatie facuta deing expert 250 roni de fam. la gaz la mediu la iasi la isc iasi unde DOAMNE trebue sa mai merg in tara asta plina de spagari si de cerere pt cerere cine stie????

Constanta Androne postat pe 04 Ianuarie 2012
Anvelopare sau reabilitare
Am marea rugaminte sa-mi expilicati si mie ce inseamna anvelopare blocului si ce inseamna reabilitare blocului?Ce lucrari se fac la anvelopare si ce la reabilitare termica ?Care este diferenta dintre ele? Multumesc Constanta

dache postat pe 20 Noiembrie 2011
proiect reabilitare
la navodari s-au selectat cateva blocuri si s-au reabilitat din fonduri de la ministerul turismului si dezvoltarii 50% si consiliu local 50% locatarii nu au participat cu nici un BAN . {INLOCUIT TAMPLARIE CU TERMOPANE FACUT FATADE EXTERIOARE IZOLAT ACOPERIS SI SUBLOL} DACA CINEVA POATE SA-MI RASPUNDA LAO INTREBARE ; OARE CEI CARE AU AVUT TERMOPANE LA FERESTRE SI BALCOANE NU TREBUIAU INTRUN ANUMIT FEL DESPAGUBITI . POATE PRIN SCUTIREA DE LA TAXA SI IMPOZITUL PE O ANUMITA PERIOADA DIN BARFE SAR ZICE CA BANII S-AU DAT PENTRU TOATE APARTAMENTELE DIN BLOCURILE REABILITATE

rosca postat pe 11 Octombrie 2010
pentru Videle
Clantau Adrian spune ca la ei in Videle nu mai sint asociatii de locatari cine le calculeaza cota de contributie la furnizori de utilitati?cum platesc datoriile cum procedeaza ei sa luam si noi din Constanta modelul-multumesc daca i-mi raspundeti

popescu olimpia postat pe 05 Iulie 2009
AVELOPAREA BLOCURILOR
curat execrabila executia lucrarii de avelopare a blocurilor de locuinte vorba lui nenea iancu ESTE DAR LIPSESTE CU DESAVIRSIRE CURAT EXECRABILA EXECUTIA CUM AR ZICE NENEA IANCU ESTE DAR LIPSESTE CU DESAVIRSIRE!

vulpe cornel postat pe 04 Iulie 2009
anveloparea blocurilor de locuinte
Intentia legislativa salutara ,preturi stabilite arbitrar ,executie execrabila.

popescu olimpia postat pe 01 Iulie 2009
izolarea termica a blocurilor
in legatura cu izolarea termica a blocurilor din CURTEA DE ARGES l-as invita pe noul primar NICOLAE DIACONU a carui activitate nu se prea vede de cind a cistigat alegerile ,sa faca o plimbare prin cartierele de locuinte ale orasului pe care il pastoreste fara succes,si sa isi exprime parerea despre aspectul blocurilor ,in urma izolarii termice facute de catre proprietari pe cont propriu.ADICA TOATA GAMA DE CULORI,IZOLATII LA ETAJELE 1,2,3,MAI PUTIN PARTER SI ETAJUL 4,SCARI NEFINISATE PENTRU CA LOCATARII NU S-AU INTELES INTRE EI,CA SA NU MAI VORBIM SI DE GRAMEZILE DE GUNOI RAMASE IN URMA NERIDICATE NICI DE ASA ZISELE FIRME ,NICI DE LOCATARI .DACA D-L PRIMAR SE IMPLICA IN ACTIUNEA DE ANVELOPARE DEMARATA DE GUVERN,OARE LUCRURILE N-AR FI STAT ALTFEL SI ASPECTUL N-AR FI FOST AL UNUI ORAS CIVILIZAT SI BINE GOSPODARIT?MA FACE SA CRED CA FOSTUL PRIMAR NICUT S-AR FI IMPLICAT MAI MULT.

popescu postat pe 01 Iulie 2009
anveloparea blocurilor in c de ag
anveloparea blocurilor din curtea de arges se face de catre proprietari fara nici un aport din partea primariei.fiecare face izolatie pe cont propiu cu firme mai mult sau mai putin specializate in astfel de lucrari.daca primaria se implica in proiect si pretul ar fi fost mai mic si lucrarea mai complexa si poate? de mai buna calitate iar blocurile nu ar fi aratat ca niste papagali vopsite in toate culorile cu diferente chiar si intre scar si etaje.

Ofelia postat pe 28 Martie 2009
Nu sunt de acord
Reabiliatrea fortata, in aceasta conjunctura economica e absurda! Cei care locuiesc la casa platesc, indirect, pt cei care locuiesc la bloc. Masuratoarea ar fi trebuit efectuata in anotimpul friguros... 20% este, de fapt, costul lucrarii (adica, banii platiti de proprietar), iar restul de 80% unde vor ajunge? Aceasta gaselnita a reabilitarii fortate ar trebui sa inceapa cu acele blocuri care chiar stau sa cada... dar nu le-ar iesi bani! Nu sunt de acord ca, pe banii tuturor, unii sa treca in castig aceasta "criza financiara".

Valsul Norilor postat pe 25 Martie 2009
Parere
Locuiesc in mun.Bacau unde este primar Stavarache de la PNL ,tot un fel de Vanghele de la PSD referitor la cultura generala ca la harnicie l/as jicni pe Vanghele sa/l compar cu Stavarache care nu a facut nimic in Bacau cu exceptia unui parc ,care a costat multe miliarde !!!De ce? Pentru ca e facut pe guvernarea lui Tariceanu si asta spune tot.referitor la izolatia blocurilor in regim propriu este mult mai ieftin ,la 35 mp izolati materialele ajung saa coste in jur de 1200 lei iar mana de lucru cat poate costa ? poate tot atat dar cu Primaria 20- 30 % din costul lucrarilor ajunge 3000 lei !Cum e mai ieftin?

clantau adrian postat pe 22 Martie 2009
intrebare
locuiesc in Videle;daca nu mai sunt asociatiile de locatari, cum pot beneficia de aceasta lege?

ologu zenaida postat pe 12 Martie 2009
reabilitare
locuiesc in curtea de arges ,nu mai exista sistem centralizat de incalzire ,s-ar putea aplica si la noi in oras aceasta lege?