Un climat perfect in toata casa

Putem vorbi despre un climat placut intr-o incapere, atunci cand umiditatea relativa se incadreaza intre 40 si 60%. Pentru a ne asigura ca umiditatea aerului nu este mai mare, se pot face masuratori cu hidrometrul. Cu cat aerul dintr-o incapere este mai cald, cu atat mai multi vapori poate sa absoarba(si invers), influentand indicele de confort termic(1) al celor care locuiesc in aceasta incapere.

 Hidrometro

In functie de temperatura aerului, pe m3 sunt pana la:

 

  1,4 g        la          -15C

  4,8 g        la              0C

12,8 g        la          +15C

17,3 g        la          +20C

23,1 g        la          +25C

 

Intr-o casa in care locuiesc patru persoane, se produc zilnic sub forma de vapori din gatit, spalat, dus si prin respiratia si transpiratia persoanelor pana la 12 litri de apa. Surplusul de umezeala poate fi indepartat printr-o aerisire corespunzatoare. Aerul rece, uscat, care patrunde prin aerisire poate absorbi din vapori si astfel se poate ajunge la o umiditate optima in incapere.

 

Medicii recomanda ca cel putin la doua ore, aerul dintr-o incapere sa fie schimbat. In aerul folosit din incapere, neaerisit, se aduna mirosuri, o concentratie mare de dioxid de carbon, chimicale de la solutiile de curatat si astfel, lipsa oxigenului suficient, poate duce la scaderea concentrarii si a eficientei persoanelor, poate genera dureri de cap si alergii celor care locuiesc in incapere. Ca urmare a umiditatii ridicate, substantele nocive au un efect agresiv care pot dauna si peretiilor, deteriorand tencuiala si aparand mucegaiul.

 

BonsaiIntr-o incapere  de 20 m2 si inaltime normala, se evacueaza, la o singura aerisire, intre un sferti si jumatate de litru de apa. Temperatura optima din camera de zi trebuie sa se afle undeva intre 19 si 22C, in dormitor intre 16-18C, in baie intre 22-24C iar in beci, trebuie sa depaseasca 6C. Daca nu folositi una dintre camere, in timpul zilei sau noaptea, e bine sa reduceti temperatura la 4-5C.

 

Pentru a imbunatatii climatul dintr-o locuinta, se poate apela si la plantele de interior. Acestea nu doar arata bine ci si filtreaza aerul asorbind dioxid de carbon si eliminand oxigen.

 

(1) Indicele de confort termic = este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta - cea resimtita de corpul uman.

www.incasa.ro

Comentarii:

Total Heat postat pe 02 Mai 2012
Incalzire sanatoasa si sigura-INCALZIREA ELECTRICA IN PARDOSEALA
INCALZIREA ELECTRICA IN PARDOSEALA Incalzire sanatoasa si sigura Pardosele uscate: mai igienice si mai usor de curatat Sistemele de incalzire electrica in pardoseala determina o miscare a aerului mai redusa, prin urmare mai putin praf. Un alt avantaj poate fi intalnit la bai sau in incaperile cu umezeala. Pardoselele ude se vor usca mult mai rapid, la fel si covorasele de baie, si astfel riscul aparitiei mucegaiului si a igrasiei este mult mai mic. O pardoseala uscat este si mai usor de mentinut curata deoarece praful nu se ‘lipeste’ de ea. Campuri electro-magnetice neglijabile Aparatura casnica si electrocasnica poate produce campuri electro-magnetice. Produsele Raychem emit cele mai scazute campuri electro-magnetice datorita constructiei cu conductoare bifilare. Confort sporit si economii la costurile de incalzire Incalzirea in pardoseala aduce mult confort si ajuta la economisirea costurilor de incalzire! Sistemul de incalzire electrica in pardoseala este instalat aproape de suprafata pardoselei pentru a oferi o incalzire rapida a camerei. Datorita distributiei uniforme a caldurii pe intreaga pardoseala, este posibila reglarea termostatului cu 2 grade mai putin decat de obicei, fara a afecta nivelul de confort sau caldura. Acesta este un sistem excelent de a asigura o incalzire completa a incaperii sau de a imbunatati sistemul de incalzire deja existent. In timpul anotimpului de primavara sau toamna, puteti opri sistemul obisnuit de incalzire si sa mentineti pardoselele calde, confortabile si primitoare. Usor de instalat si adecvat pentru toate tipurile de pardoseli Sistemul inteligent de incalzire poate fi instalat sub orice tip de pardoseala. Nu ocupa spatiu suplimentar, dand libertate amplasarii mobilei. Acasa sau la birou, in baie sau in spatial de locuit, sistemul inteligent de incalzire in pardoseala asigura o pardoseala calda si o temperatura placuta in incapere. Diversele noastre sisteme pot fi instalate sub toate tipurile de straturi de acoperire a pardoselei, cum ar fi gresie, marmura, lemn, pardosele laminate sau mocheta. Usor si fara efort Sistemele Total Heat pot fi ajustate direct pe pardoseala existenta (lemn, gips, beton), evitandu-se praful inutil, mizeria sau zgomotul! Suportul T2QuickNet are 3 mm grosime, astfel ca nu constituie o problema cresterea in inaltime a pardoselei. Chiar si sistemele cu auto-reglare T2Red si T2Reflecta abia masoara 13 mm grosime. SMART TIP 5 motive intemeiate pentru a alege sistemul inteligent Total Heat de incalzire in pardoseala 1 Confortabil si sigur. 2 Instalare fara efort, ce nu necesita intretinere. 3 Randament energetic si economisire a costurilor. 4 Poate fi instalat sub toate tipurile de straturi de acoperire a pardoselei. 5 Garantie tripla.

Victor postat pe 27 Septembrie 2009
un climat perfect...
Dragut ...,dar mai departe ...?