Sensibilitatea Mimosei pudica

mimosa pudicaEste o planta anuala, vesnic verde, care reprezinta un punct de atractie in orice gradina botanica. Este inrudita cu salcamul, fructele compuse sunt asezate pe doua randuri de-a lungul petiolului, iar florile delicate se prezinta sub forma unor balonase delicate roz-violet. Principala particularitate a acestei plante o reprezinta sensibilitatea. Astfel, atunci cand este atinsa, mimosa pudica se strange, revenindu-si la normal numai dupa o buna perioada de timp.

Capacitatea ei de reactie exterioara se datoreaza unui mecanism activ de aparare. La baza fiecarei frunze se gasesc niste umflaturi elastice pline cu apa, numite pulvinule. Acestea sunt cele care reactioneaza prompt la cel mai mic stimul exterior. Fragilul tesut al pulvinului se strange cu putere, impingand rapid o buna parte a apei in jos, prin vasele tulpinii. Umflatura se inmoaie, iar frunzulitele, lipsite de suportul care le tinea intinse, si din cauza propriei greutati, cad si se strang dintr-o data, acoperindu-se cu fetele.  Excitatia este transmisa cu rapiditate de la o frunza la alta, astfel ca in numai cateva secunde toata tufa verde si suculente ia aspectul unei tufe ofilite, determinand eventualele animale care intentioneaza sa consume aceasta planta, sa renunte la gest. Dupa aproximativ 30 se secunde, apa este repompata in vase, umflaturile se refac, iar frunzele isi recapata infatisarea obisnuita.

Corina Dovinca
InCasa.ro

Comentarii:

Elena Patricia postat pe 13 August 2013
Ajutor!
Buna ziua! Am achizitionat o mimosa acum o luna. Atunci, ca si acum, era intr-un ghiveci de 5cm. Mi s-a zis ca acesta trebuie schimbat dupa aprox. 4 saptamani sau daca planta creste... insa mie nu mi se pare ca a mea a facut vreun progres. Are sase tulpinite care de la o vreme au capatat o tenta rosiatica, iar frunzele au inceput sa se ingalbeneasca. Nu stiu daca e din cauza ca am udat-o excesiv (o ud zilnic/atunci cand i se termina apa din farfuriuta) sau ca nu are destula lumina(este asezata pe pervaz, insa lumina nu bate direct pe ea). Ma puteti ajuta sa salvez planta sau nu se mai poate face nimic? Multumesc!

Victor postat pe 19 Mai 2012
Vand Mimosa pudica
Este o planta foarte interesanta si usor de mentinut. Este una dintre putinele plante cu care chiar poti sa interactionezi :D si prezinta o mare curiozitate atat pentru copii cat si pentru adulti. Surprinde-ti copilul, prietena, prietenul sau chiar parintii cu aceasta planta speciala ;) Plantele pe care le vand au 15cm inaltime si in jur de 13-17 frunze. pret:10ron Pe langa plante vand si seminte de M. pudica. pret:10ron-10 seminte Victor : 0745453299 YM : mvaquaticsmv

ana maria postat pe 17 Octombrie 2009
comentariu
multumesc acestui site mi-au trebuit niste informati multumesc mult