Sequoia - cel mai inalt copac din lume

Sequoia sempervirensSequoia sempervirens - cel mai inalt copac din lume

Cresc pe coastele cetoase din nordul Californiei si in sudul Oregonului, umezeala constanta de aici ajutandu-i sa se dezvolte. In prezent sunt catalogati drept cei mai inalti copaci din lume, ajungand pana la 110 metri. In trecut, insa, acest titlu era detinut de frasinii de munte din Australia si Tasmania, care nu depasesc astazi 100 m., intrucat cei mai mari dintre ei au fost secerati de catre oameni. In secolul XIX un astfel de copac doborat a fost estimat la 144 m inaltime, ceea ce echivaleaza cu o data si jumatate inaltimea Statuii Libertatii.

Este singura specie in viata din genul Sequoia, din familia chiparosilor, Cupressaceae (fosta familie Taxodiaceae). Numele de Sequoia sempervirens i-a fost atribuit in anul 1847, de catre botanistul german Stephen Endlicher. Sapte ani mai tarziu, un alt botanist, francezul Joseph Decaisne, va generaliza aceast nume, descriind in mediile academice copacii din specia Sequoia sempervirens. Se pare ca denumirea de "sequoia" i-a fost data in cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776-1842), cel care a inventat un alfabet unic, invatand-si poporul sa citeasca si sa scrie. Numele alternative comune ale acestui copac sunt: redwood (lemn rosu) de coasta, redwood gigantic sau redwood californian. Este un copac monoic, vesnic verde, care traieste foarte mult, ajungand pana la 2200 de ani.

Are o coroana conica, cu ramurile orizontale si usor aplecate. Coaja este foarte groasa, ajungand pana la 30 cm., destul de moale si fibroasa, colorata in nuante rosii-maronii (de unde si denumirea de "redwood"). In ciuda numarului restrans de exemplare, arborii sequoia se dovedesc a fi niste adevarati supravietuitori. Radacinile lor, lungi de 50-60 de metri desi necesita un sol fertil, adanc de cel putin 10 metri, se pot adapta usor si in alte parti ale lumii, in conditii mult diferite fata de cele cu care copacii sunt obisnuiti.

Photo: photobucket.com

Corina Dovinca
InCasa.ro