Siguranta copiilor in locuinta

siguranta in locuintaLocuinta: spatiul de joaca al celor mici

Odata ce avem copii viata ni se schimba radical si intotdeauna avem ceva de facut. Pentru a le dezvolta creativitatea trebuie sa le oferim un mediu cat mai placut, in care acestia sa creasca in siguranta. Copiii sunt mici cercetasi, iar pentru ai proteja de eventualele pericole, trebuie sa ne reamenajam locuinta si sa inlaturam obstacolele din drumul lor.

Casa este pentru copiii mici un loc al aventurilor. Avand in vedere ca acestia nu sunt constienti de accidentele care pot avea loc, parintii ar trebui sa ia cateva masuri de siguranta. O deosebita atentie trebuie indreptata asupra bucatariei. Sursele de pericol sunt la tot pasul: plita incinsa, fata de masa pe care sunt asezate vasele sau uneltele ascutite de bucatarie. Cu un grilaj protector pot fi impiedicate arsurile survenite de la plita sau oala fierbinte. Nu ar trebui uitata nici fereastra cuptorului.

Cutitele, furculitele si tot ce este ascutit  ar trebui sa fie cat mai departe de locurile unde cei mici au acces sau pot ajunge. Stim cu totii ca acestia sunt impinsi de curiozitate, vor sa atinga tot sau chiar sa puna in gura. Sertarele si dulapurile trebuie prevazute pe interior cu o clema sau un carlig de siguranta. In dulapurile corespunzator inchise sunt depozitate toate substantele de curatare, astfel putand fi excluse arsurile, intoxicarile sau, chiar mai grav, otravirea.

Parintii trebuie sa se asigure ca mobila din intreaga locuinta este stabila si nu exista niciun pericol ca vreun corp sa se rastoarne peste micut. In caz ca obiectele din locuinta au margini ascutite, acestea trebuie imbracate in burete sau acoperite. Pentru colturile ascutite exista, de exemplu, capace protectoare din plastic. De asemenea, ferestrele trebuie sa aiba un sistem foarte bun de inchidere, prizele sa fie prevazute cu dispozitive care nu permit curentarea copilului, iar pe langa trepte sa nu lipseasca balustrada si grilajul adecvat.

Foto:
Bauknecht

InCasa.ro