Sporul casei (impatiens) este si floare de gradina

sporul_casei_impatiens_(rosu aprins)  sporul_casei_impatiens_ca_planta_de_bordura

Cunoscuta si cu denumirea de Impatiens sau Lisa cea harnica, sporul casei este in principiu o planta de interior. Este adevarat ca atunci cand vremea o permite, ea poate fi scoasa afara, in ghiveci, insa nu este considerata a fi o floare de gradina.

Sporul casei - impatiens este o planta cu flori, una din cele aproape 1000 de specii de Impatiens apartinand familiei Balsamineaceae. Numele cu care mai este cunoscuta - Lisa cea harnica sau, mai rar la noi, Nu-ma-atinge - vin de la cateva trasaturi caracteristice plantei: abundenta de flori si faptul ca, la cea mai mica atingere, pastaile mature se sparg si isi imprastie semintele. Planta vine intr-o varietate de culori: alb, rosu, roz, violet, portocaliu si amestecuri.

Gradinarilor impatimiti, care nu se tem de experimente, le spunem ca sporul casei - impatiens poate fi plantata si in gradina, atata timp cat se respecta conditiile prielnice de dezvoltare. Fiind originara din Africa, floarea nu este rezistenta la inghet. Ea are nevoie de pamant usor drenabil, imbogatit cu humus. Desi sporul casei - impatiens poate fi asezata si intr-un loc cu partial soare atata vreme cat este udata suficient, ea va crestew din plin numai la umbra.

Sfat: daca planta incepe sa dezvolte tulpini inalte, mai ales la sfarsitul verii, ciupiti o treime de la varf, pentru a incuraja ramificarea; in acelasi timp, operatiunea va duce la aparitia altor flori.

09.04.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

sporul_casei_impatiens_in_gradina  sporul_casei_impatiens_(alb)

Comentarii:

adyta postat pe 19 Februarie 2010
daochiul la plante
buna ziua,pentru acest daochi eu folosesc aghiasma, imediat dupa ce mi-au plecat musafiri,le si stropesc sau ud pe fiecare,dupa felul florii,succes

unikata22 postat pe 14 Iulie 2009
SPORUL CASEI
BUNA ZIUA!AM AVUT DOUA GHIVECE DE SPORUL CASEI si mi au murit amandoua dar nu stiu de ce .

aurelia postat pe 31 Mai 2009
impatiens
de ce mi s-a uscat aceasta floare

marielll postat pe 21 Aprilie 2009
flori
eu nu am decat 2 ;roz batut si alb cu roz imi poate da cineva si alte culori

mariella postat pe 21 Aprilie 2009
despre flori
cum fac rost de mai multe specii de sporul casei

GEORGY postat pe 14 Aprilie 2009
sporul casei
ESTE O FLOARE FOARTE FRUMOASA CU SUTE DE CULORI,SI V-AS SFATUI SA O AVETI DEOARECE EA ESTE CONSIDERATA CA INFLORESTE DOAR ATUNCI CAND AVETI BANI.

baldea elisabeta postat pe 09 Aprilie 2009
deochiul la flori
am patit si eu la fel cu toate florile mele de camera.erau o frumusete de nedescris ! dar o prietena de-a mea s-a tot mirat de ele. i-am spus sa le scuipe, sa nu mi le deoache.dar inevitabilul s-a produs ! dupa acea zi florile mele au ineceput sa se usuce ! pacat erau ceva de nedescris ! de atunci mi-a cam pierit zelul privind florile de camera . mai am flori dar nu atit de multe ca inainte

Elena postat pe 03 Martie 2009
flori
buna ziua cum sa protejez florile de oamenii cu ochii rai care deoache am avut o multime de plante minunate care lea mers minunat pe balcon , dar a intrat o anumita persoana si sa mirat de ele incepand de a 2 zi au inceput sa mora sa se usuce, ce sa fac