Stilul de amenajare nobil englezesc

stil nobilEste binecunoscut faptul britanicii au de regula gusturi nobile, rafinate si exclusiviste. Nici in zilele noastre acestea nu s-au schimbat, cel putin nu in stilul clasic de amenajare.

Specifice pentru Regatul Unit sunt stilul colonial si cel rustic in combinatie cu design-ul industrial. Cu alte cuvinte suflul si traditia englezeasca au inca un cuvant greu de spus in tot ceea ce inseamna amenajare. Acesta se caracterizeaza in mod special prin imbinarea naturala a mai multor stiluri diferite ale diverselor epoci, ceea ce-l face sa fie plin de farmec si ii confera individualitate.

Un detaliu decorativ si practic totodata este clasicul semineu, tipic pentru stilul de amenajare din Marea Britanie. In timp ce in restul tarilor europene in secolul al XVII-lea erau in mare voga sobele din teracota, englezii nu au renuntat la seminee, in special datorita farmecului flacarilor care invaluia intreaga incapere. Iar pentru a se relaxa in voie, acestia au inventat si fotoliul cu “aripi” (wing chair), pe care il aseaza in fata semineului.

Deasupra semineului este prevazut un spatiu, care este ornat cu fel si fel de accesorii sau cu poze de familie, ale persoanelor dragi si cu amintiri din vacante. Acest spatiu este un “must-have” in orice incapere care detine un semineu.

Bancutele tapitate reprezinta de asemenea o piesa de mobilier tipica stilului de amenajare al englezilor. In functie de dimensiune, acestora li s-a dat diverse roluri. Multe inlocuiesc taburetii, altele sunt destinate relaxarii picioarelor atunci cand stam asezati in fotoliu sau pe canapea, iar altele servesc drept suport pentru carti sau reviste. “Stool”, “footstool” sau “ottoman” sunt doar cateva dintre denumirile acestor bancute. Britanicii obisnuiesc sa aseze masuta de cafea din living in spatele sau in lateralul canapelei, iar astfel ramane suficient spatiu pentru o bancuta.

Modelul Paisley care se regaseste pe diverse tesaturi si elemente de mobilier este de asemenea reprezentativ pentru stilul nobil englezesc de amenajare. Numele acestui model provine de la orasul scotian Paisley, insa motivul principal al modelului - frunza usor curbata - este originar din India.

In perioada colonistilor modelul a ajuns in Marea Britanie odata cu materialele fine si salurile din casmir, iar croitorii iscutiti din Paisely l-au preluat si l-au tesut pe stofele cu care urmau a fi imbracate scaunele si tapitate canapelele.

A.V.
InCasa.ro