Stilul gotic

Stilul GoticIn ultima vreme, in designul interior sunt la mare moda stilurile istorice, fie utilizate ca atare, fie reinterpretate si adaptate. Daca va atrage, de exemplu, decorul medieval aveti doua variante in functie de care sa va ghidati: fie va amenajati casa in mod unitar conform stilului ales, fie mergeti pe varianta unui stil eclectic, combinand elementele de decor medieval cu cele ale perioadei actuale. Mai intai de toate, insa, trebuie sa intelegeti ca un stil nu inseamna numai o colectie de obiecte dintr-o anumita perioada, ci implica o intelegere a culturii perioadei respective, o minima cunoastere a principalelor evenimente istorice sau/si artistice - toate acestea materializandu-se in detaliile amenajarii dvs.

 

Stilul gotic apare la mijlocul sec. XII, odata cu ridicarea corului bazilicii Saint-Denis, la initiativa Abatelui Suger. Treptat, se extinde in toata arhitectura franceza, iar apoi in intreaga Europa. Incepind din a doua jumatate a secolului XII, diferite tari ale Europei se detaseaza de modelul francez; fiecare regiune dand goticului o inflexiune originala, proprie specificului national, fara a-i schimba insa principiile de baza (epoca Goticului Regional).

 

Goticul a inlocuit conceptul renascentist al omului aflat in centrul lucrurilor, cu cel al lui Dumnezeu. Este asociat cu catedralele din timpul Europei medievale, avand ca elemente specifice: formele excesiv de ascutite, boltile de ogive, arcele frante sau butante, zidurile ajurate, stalpii descompusi in colonete. “In amenajarile interioare, goticul a revolutionat viziunea spatiala folosindu-se de spatiile inalte, vitralii, dar si de ogive si arce de sustinere, acolo unde spatiul permitea.” (Sursa: gandul.info)

 

Materialele folosite la constructia caselor imita, in general, materia prima folosita la constructia castelelor: cu precadere caramida veche, folosita atat pentru exteriorul, cat si pentru interiorul locuintelor. Ferestrele mari, cu tejghea din stejar, mobila veche, din lemn masiv, vopsita in culori inchise, materialele confectionate din tesaturi grele sunt alte cateva elemente care contribuie la realizarea unei ambiante in stil gotic.

 

Pentru intregirea decorului tapiseria (tesatura realizata din fire de lina divers colorate) cu motive gotice constituie cea mai potrivita alegere. Scenele reprezentate pe tapiserie servesc, in general, la ornamentarea peretilor locuintelor. (Tapiseria cunoaste un mare succes in perioada medievala (stilul Mille Fleurs), fiind realizata in atelierele din nordul Frantei si din tarile de jos).

 

Fiind corespondentul unei perioade, in general, instabile, care favoriza deplasarile, stilul gotic are ca piesa de mobilier dominanta cufarul, care joaca simultan rolul de dulap si de banca de stat.

 

Goticul s-a impus, cu precadere, la nivel arhitectural, dar a avut o influenta importanta si in ceea ce priveste sculptura si pictura. In sculptura gotica sunt pastrate in mare masura conventionalismul proportiilor si nota hieratica in tratarea personajelor, dezvoltandu-se in acelasi timp tendinta de redare expresiva si de individualizare a figurilor. Pictura a cunoscut cateva perioade importante de dezvoltare, printre care s-a remacat stilul elegant al goticului international, care propune un ideal fastuos, cavaleresc, favorizind culorile vii, poleirea cu aur si personajele cu siluete delicate.

 

Daca doriti ca decorul dvs sa capete o nota distinsa achizitionarea unei sculpuri sau a unui tablou in stil gotic reprezinta alegerea cea mai buna.

 

www.incasa.ro

28.05.2008