Structura unei case de lemn

Peretii casei, prin functiile lor, sunt un element cheie in ansamblul caselor din lemn. Prima lor functie este data de componenta de structura statica autoportanta, care garanteaza durabilitatea in timp si siguranta in exploatare.


La peretii de tip sandwich aceasta functie este asigurata de structura de lemn masiv (stalpi si traverse). O alta functie de baza a peretilor este capacitatea de izolare termica - fonica) de regula cu insertia straturilor de vata minerala). Ultima functie principala a peretilor este aspectul estetic.


Uzual, scheletul casei (structura de rezistenta) se face din stalpi (dulapi) din lemn masiv (de regula rasinoase) tratat complet, cu dimensiuni.CASA DIN PANOURI PREFABRICATE DIN LEMN de (12 - 20) x 5 cm, asezati vertical la distanta de 40 - 50 cm unul de celalalt. La peretii interiori, grosimea stalpilor poate fi mai redusa (10 cm). Izolarea peretilor exteriori se face prin fixarea straturilor de vata minerala (grosimi de 5 - 12 cm).

Pe partea exterioara a peretilor se poate fixa un strat OSB (placi din aschii late), care asigura panourilor de casa si intregii case rezistenta deosebita la deformare (mai ales la forte orizontale - vanturi puternice, cutremure).

Variante de placari exterioare (intre stratul termoizolant si tencuiala / lambriu):
a. cherestea (astereala) + sipci de tencuiala= plasa rabitz;
b. OSB + polistiren expandat (40 mm grosime) + plasa din fibra de sticla;

VARIANTA DE STRUCTURA A PERETILOR EXTERIORI
c. cherestea (astereala) + strat de polistiren expandat (20 - 30 mm);
d. Placi de "Heraklith" (placi din fasii inguste de lemn din esenta moale, tratate antiseptic si liate cu ciment) + plasa rabitz;
e. Polistiren expandat + placi din plastic orizontale (siding);
f. Polistiren expandat + placi din mase plastice (imitatie caramida sau piatra);
g. Polistiren expandat + lambriuri lemn (lacuite sau vopsite).

Sistemul termoizolant
Sistemul termoizolant al peretilor cu structura din lemn si al planseelor din lemn este format din mai multe straturi de materiale, care impreuna cu barnele din lemn, formeaza peretele propriuzis.

Cum se realizeaza termoizolatia?
Una dintre variante poate fi urmatoarea:
Primul strat termoizolant inserat printre barnele de lemn este cel de vata minerala (cu grosimea de 12 cm) prevazuta cu folie de aluminiu anticondens.

Vata minerala se monteaza cu folia de aluminiu catre interiorul casei, iar peste aceasta se aplica placile din gips - carton. In final se realizeaza finisajul peretilor: lambriuri, vopsea lavabila, etc.

Mergand apoi cu termoizolatia spre exterior, dupa stratul de vata minerala se vine cu un placaj OSB de 18 mm, hidrofugat; peste acesta se aplica un strat termoizolant din polistiren expandat de 4 - 6 cm grosime, fixat prin lipire si ancorat cu agrafe metalice cu rozeta. Pentru ca tencuiala de exterior sa faca priza, pe stratul de polistiren se prinde o plasa din fibra de sticla, peste care se da apoi tencuiala cu o grosime de 6 mm. In final se va realiza finisajul exterior.

Aceasta structura termoizolanta echivaleaza din punct de vedere al confortului termic cu un perete de caramida de 78 cm.

Izolatia este componenta constructiei care influenteaza temperatura in mod direct si indirect prin controlarea extinderii umiditatii in spatiile construite.

In cazul constructiilor din prefabricate din lemn cea mai mare parte a caldurii pierdute se datoreaza faptului ca structura din lemn care are o rezistenta termica mult mai mica decat cea a izolatiei. Majoritatea tehnologiilor de realizare a izolatiilor termice incearca sa reduca acest effect.

Transferul de caldura se realizeaza dinspre zonele reci spre zonele calde. In perioada iernii, caldura se transfera dinspre interiorul incalzit artificial spre exteriorul rece.

In perioada verii, caldura se transfera, ziua, dinspre exterior spre interior iar noapte, cand temperature exterioara scade, dinspre interior spre exterior.

Sistemul clasic de izolatie termica pentru casele din prefabricate din lemn se bazeaza pe un strat consistent de vata minerala sau de sticla. In exterior este placa de OSB si lambriul din lemn. In interior se monteaza bariera anti-vapori din polietilena si placa de rigips peste care se efectueaza finisajele.

In scopul cresterii coeficientului termic al cladirii se poate aduga la exterior un strat din placi de polistiren extrudat sau polistiren expandat de mare densitate.

O compenenta esentiala pentru realizarea unei bune izolatii termice a casei este izolatia termica aplicata fundatiei care este una dintre cele mai importante surse de umiditate, in cazul in care nu este izolata corect.
Fundatia realizata din structura de beton armat are aplicata pe exterior un strat isolator din polistiren extrudat sau expandat de mare densitate peste care se tencuieste un strat protector de ciment de 12 mm.

Pardoseala
Pardoseala este realizata dintr-un strat de 4 - 5cm de ciment (sapa) peste care se va monta gresia, linoleumul, parchetul sau scandura de brad in grosime de 25mm.  

Pardoseala
Pardoseala este realizata dintr-un strat de 4 - 5cm de ciment (sapa) peste care se va monta gresia, linoleumul, parchetul sau scandura de brad in grosime de 25mm.  

Ferestre si usi
Ferestrele si usile se monteaza inainte de a incepe montarea instalatiilor si executarea finisajelor interioare. Materialele din care se pot realiza aceste elemente sunt diverse: lemn, metal, PVC, lemn stratificat sau alte materiale mixte si compozite.

Comentarii:

constantin postat pe 22 Septembrie 2014
buna ziua
pentru Chirila Lulu...nu folosi scandura din lemn la peretii exteriori...e mult mai bun OSB...pe aceste poti lipi polostirenul cu CM 11 SAU 16...si nici ca pret nu prea difera ...iti iese si peretii dreapti...nu ai grija sau teama ca intemperiile il vor afecta ...iar ca rezistenta la miscari ,mai ales orizontale e net superior...si nici nu trebuiesc tratati ..sigur,...dupa ce lipesti il fixezi si cu holtzsuruburi cu saiba lata ...bafta

Chirila Lulu postat pe 22 Februarie 2014
Pereti casa din lemn
Multumesc mult celor ce mi-au raspuns la intrebarea anterioara! Intre timp m-am lamurit, voi folosi vata bazaltica la interiorul peretilor si nu polistiren expandat, diferenta de pret fiind mica. Oricum m-am mai documentat intre timp si ideea nu era chiar deloc buna. Vin insa cu o alta problema:la exterior voi folosi scandura peste care voi veni cu polistiren de 10 . Il voi prinde in dibluri cu floare, insa din cate am inteles in golurile de aer ramase intre lemn si polistiren e posibil sa apara mucegai. Exista vreun adeziv la sac cu care as putea lipi polistirenul pe toata suprafata si care sa faca priza si pe lemn? Ceva gen polistirol sau altceva? Multumesc anticipat!

Lulu postat pe 02 Februarie 2014
Izolarea peretilor la o casa din lemn
Buna dimineata! As avea si eu nevoie de un sfat! In primavara ma voi apuca de ridicat o casa din lemn a carei fundatie este deja turnata. Peretii intentionez sa fie in felul urmator de la exterior la interior: polistiren expandat de 5cm, scandura de 2 sau 2,5, in interiorul peretelui in functie de stalpi polistiren de 10 sau de 12 in loc de vata minerala,folie anticondens si rigips sau lambriu de lemn. Cel mai mare semn de intrebare ar fi daca pot sa inlocuiesc vata minerala cu polistirenul expandat, economic iesind mai ieftin. Ce sfaturi imi dati? Va multumesc anticipat! Lu stima

Florin postat pe 06 Aprilie 2013
Salutare
Salutare am si eu o problema am o casa facuta din lemn batraneasca cu lut si as dori sa dau lutu jos de pe ea in exterior as avea rugamintea daca stie careva cu ce as putea sai fac finisajul in loc de lut :(. Va multumesc

silvia axinte postat pe 15 Februarie 2013
izolatie interioara
am o casa din lemn (atat la interior cat si la exterior). peretii au izolatie din vata minerala. cu toate acestea iarna este prea frig si as dori sa fac o izolatie in interior (la exteior nu vreau sa ii stric aspectul). va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la materialele ce va trebui sa le folosesc astfel incat sa nu ma trezesc cu condens si igrasie. va multumesc anticipat pentru ajutor.

sergiu postat pe 14 Ianuarie 2013
casa de lemn
am o intrebare?am o casa construita cu grinzi de lemn pe interior este cu lut si pae. vriau sa dau lutu jos si sa tencuesc. ce izolatie sa fac casa nu sa se carbonizeze lemnu

maria postat pe 27 Decembrie 2012
Necazuri
necazuri la casele din lemn: soarecii. Intra prin lemn si le place enorm vata izolatoare. Ce se poate face? Sunt Stan-patitu' Am luat aparate cu micounde, degeaba...

oana56 postat pe 10 Mai 2011
casa la rosu-pret de control
buna seara!sunt penionara,am in plan o casa parter(7x10)mp -locatie-satuc dobrogean -structura lemn/pereti,acoperis- termoizolati -acoperis 2ape(8m si 2ml)cu streasina la 1,7m/coama-max5m rog un constructor sa-mi aprox un pret de control ,,la rosu,, pt materiale/stadii 1.fundatia -din placa slab armata sau fundatie pahar ?!!!+ un pret 2-pereti ext-30ml-termoiz/p.int-rigips-10ml 3sarpanta lemn izol-100mp mat/man 4.pod (partial acoperis-dat pantei )cu cu grinzi la vedere-aprox 60mp sugerati un sist termoizolant agreat prv la calit/pret.mii de multumiri,multa sanatate!

liviu!! postat pe 26 Iunie 2010
icrdibil!!
Am citit un comentari in legatura izolarea iteriora cu polixtiren este cea mai grav lucru pe care se poate face unde sa pomenit sa placezi cu polixtiren iteriore acestpolimer produce diferite difucti oganismului ,,cancere E.T.Cdupa o experienta de 20 ani care am muncit in ocident america nu sepote face acestaagresala ,se pote izola cu conditia sa fi izolat cu caramida ,,adica un zid suptire de caramida su b.c a ATENTIE!!

catutz postat pe 23 Ianuarie 2010
buna
pt d-nulHornet...cred ca acolo o sa intervina multe modificari de facut si cred ca,chiar daca s-ar gasi cineva sa va explici,tot nu ati intelege totul corect,cred ca trebuie sa va explice la fata locului

catutz postat pe 23 Ianuarie 2010
buna
pt d-nul Lakatos,eu lucrez ca montator de usi si ferestre din termopan...si din ce am auzit eu pe santier reiese ca...cu cat grosimea polistirenului pus la exterior este mai mare cu atat se va retine caldura mai bine in interior

Lakatos Zsolt postat pe 16 Noiembrie 2009
Izolatia termica a unei case construita din grinzi de 20x10
Casa este tencuita(4+4cm) atat la exterior cat si la interior. Care este grosimea optima a placilor de polistirol, lipite la exterior pentru a realiza un confort termic optim ? Casa este situata in Miercurea Ciuc(polul frigului)

HORNET GABRIEL postat pe 20 Octombrie 2009
CASA DIN LEMN
BUNA ZIUA,AS DORI SA-MI SPUNE-TI SI MIE CUM AS PUTEA SA CONSTRUIESC O CASA DE LEMN PE 2 GARAJE TIP CONTAINER,FACUTE DIN BETON ARMAT IN SUPRAFATA DE 30M PATRATI.VA MULTUMESC

schultzy postat pe 25 Mai 2009
draga vasile
daca ai pus la interior polistiren expandat,vata minerala cu aluminiu inspre interior unde a ramas "punctul de roua"?ps polistirenul ca si aluminiu din vata sunt impermeabile deci nu respira si "peretii care respira nu transpira"!

VASILE postat pe 26 Aprilie 2009
Iubitor al lemnului
Am facut si eula viata mea cţteva cabane din lemn.Izolatia peretilor verticali:dinńuntru spre afara -lambriu poliester espandat,vata minerala(cu aluminiu spre interior)din nou poliester espandat,dulapi exteriori,imbinati cu nuturi sau lambń.